Мертві ландшафти озера Натрон на півночі Танзанії, на кордоні з Кенією, нагадують сюрреалістичні інопланетні пейзажі, їх не можна назвати колоритними.

Практично це випалена саванна, панорами якої подекуди порушують лише невеликі дерева і острівці чагарників. При всій своїй одноманітності пейзажу місце вважається воістину унікальним.

Тут на 60 км простягнулося соляне озеро Натрон, колір води в якому забарвлюється в червоний і рожевий кольори.

Популярні новини зараз

Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні

Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня

Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону

Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет

Показати ще

Температура води в озері може досягати 50°C, а значення pH лужності середовища 10.5. Чим довше триває сезон посухи, тим вище стає концентрація солей.

Озеро, вкрите кіркою солі, протягом року може змінювати колір. В результаті життєдіяльності мікроорганізмів - галофільних ціанобактерій, що живуть в Натроні, вода кілька разів на рік набуває соковиті червонуваті і рожеві відтінки. При підвищенні температури бактерії виділяють пігмент червоного кольору, фарбуючи озеро.

Озеро є частиною вулканічної зони Великої Рифтової Долини. Поруч з ним розташований діючий карбонатитный вулкан Ол Доїньо Ленгаї, в лаві якого переважає карбонат натрію.

Живиться озеро від річки Івасі Ньиро і від підземних гарячих мінеральних джерел. Разом з дощами, які змивають зі схилів вулкану речовини, що виділяються, вони утворюють з вод озера гримучий "коктейль" зі сполук сірки, фосфору, хлору і карбонату натрію.

Максимальна ж глибина озера не перевищує позначки в три метри.

Здавалося б, що в такому суворому середовищі не зможе жити ні флора, ані фауна. Проте така агресивна обстановка виявилася комфортною для декількох видів водоростей, риб і малих фламінго.

Це їх єдине місце розмноження, оскільки в окрузі практично немає хижаків. Отруйне середовище озера стало для них якимсь невидимим бар'єром, тому озеро вони обходять стороною. У сезон випаровування на озері утворюються острівці — на них фламінго і будують свої гнізда й виводять потомство. Чисельність фламінго на озері досягає кількох мільйонів.

В числі іншого харчуються вони синьозеленою водорістю, яка містить бета-каротин, який надає пір'ям яскраво-рожеве забарвлення.

Однак, якщо тварина потрапляє в озеро, вона відразу ж гине, а її останки тверднуть в природних позах, перетворюючись в "мумії".

Цю особливість озера проілюстрував фотограф Нік Брандт, який відобразив скам'янілих птахів і кажанів, що потрапили в смертельну пастку.

Маршрут в ці краї не найпопулярніший серед туристів. Але ті хто наважується поєднати сходження на Кіліманджаро з поїздкою в "незвідану" Танзанію, отримують приголомшливі враження від відвідування цього місця.

Нагадаємо, 10 місць Піднебесної, про які не розкажуть путівники.

Як повідомляв портал "Знай.uа", загадкове селище розташувалось в південно-західній Азії в невеликій країні - Ємен. Дивовижна село – Хайд Аль-Джазил стоїть на величезному валуні висотою 150 метрів.

Також "Знай.uа" писав, як виглядала Сахара 5 тисяч років тому.