Згідно з проведеним дослідженням, відпустка настільки ж важлива для фізичного здоров'я людини, як заняття спортом і вживання здорової їжі.

У дослідженні 40-річної давності, яке буде опубліковано в Journal of Nutrition, Heath & Aging, Університет Гельсінкі, Фінляндія, брало участь понад 1200 бізнесменів у віці від 40 до 55 років в 1974 і 1975 роках. Кожен учасник піддавався ризику серцево-судинних захворювань. До факторів ризику відносяться: високий тиск, високий рівень холестерину і зайва вага.

Учасники були випадковим чином визначені в одну з двох груп: групу втручання і контрольну групу. У групі втручання дослідники радили чоловікам кожні чотири місяці протягом п'яти років займатися фізичними вправами, їсти здорову їжу, підтримувати здорову вагу і відмовитися від куріння. Деяким з учасників цієї групи були також надані препарати для зниження артеріального тиску і рівня ліпідів.

Популярні новини зараз

ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею"

Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу

Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма

Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто

Показати ще

Чоловіки з контрольної групи не отримували консультацій від дослідників, але їм надавалось звичайне медичне обслуговування.

Як і слід було очікувати, чоловіки в групі втручання знизили ризик серцево-судинних захворювань на 46 відсотків через п'ять років. Однак після того, як дослідники зв'язалися з учасниками через 15 років, вони виявили, що загинуло більше чоловіків з групи втручання, ніж з контрольної групи.

Ці висновки призвели до того, що експерти знову почали стежити за учасниками в 2014 році. Вони вивчили національні регістри смерті, а також взяли до уваги "раніше незареєстровані вихідні дані про кількість годин роботи, сну і відпустки".

Результати дослідження показали, що до 2004 року група втручання мала більш високий рівень смертності, ніж контрольна група. З 2004 по 2015 рік показники смертності в обох групах були однаковими.

Вивчивши базові дані про роботу, сну, вихідних і відпустки, дослідники відзначили одну надзвичайно важливу річ, яка могла б пояснити те, що сталося. В учасників групи втручання рівень смертності був би нижчий, якби вони брали регулярну відпустку по три тижні щорічно, а не разову тритижневу відпустку між 1974 і 2004 роками.

"У нашому дослідженні люди з більш короткочасною і рідкісною відпусткою працювали більше і спали менше, ніж ті, хто відпочивав частіше і більше. Стресовий спосіб життя перекрив будь-яке втручання", - повідомив професор Тімо Страндберг. "Не думайте, що здоровий спосіб життя буде компенсувати дуже важку роботу, а відпустка і вихідні не знадобляться".

Будь-яке втручання може надати несприятливий психологічний вплив на чоловіків, додавши стрес до їхнього життя. Результати цього дослідження ні в якому разі не припускають, що медичні обстеження шкідливі для здоров'я. Дослідники прийшли до висновку, що скорочення стресу є важливою частиною програм, спрямованих на зниження ризику серцево-судинних захворювань. А відпочинок – це відмінний спосіб зняти стрес.

Вирушайте до начальства і повідомте йому про те, що ви йдете у відпустку!

Раніше портал "Знай.uа" писав про фестиваль повітряних куль в Альбукерке

А також про підводну стежку, яка розкриє таємницю озера Тахо

"Знай.uа" розповідав про 5 кращих міст Канади, які варто відвідати