Для тих, що часто літає, джетлаг не є новиною. Подорож на міжнародному рівні означає взяти на себе тягар цієї конкретної форми сучасного виснаження, яке стає все більш звичайним. Воно пов'язане з часом, технологіями і людським тілом.

Джетлаг (jet lag) - синдром зміни часового поясу. Це природна реакція організму на зміну часових поясів, яка може супроводжуватися погіршенням стану (втома, відсутність сну, порушення травлення, головний біль, дратівливість, депресія). Всі ці симптоми виникають у зв'язку з порушенням циркадних ритмів - біологічний годинник людини знаходиться у невідповідності з часового поясу, в який вона прибула. І організм намагається переналаштуватися.

І все ж, незважаючи на свій об'єктивний і звичайний характер, він залишається вічним роздратуванням, фізичним нагадуванням про те, що людські інновації мають свої межі.

Термін «jet lag» почали використовувати в шістдесятих роках. Він походить від англійського jet «реактивний літак» + англ. lag «запізнювання». Після винаходу та початку використання реактивних літаків під час Другої світової війни комерційні повітряні перевезення почали швидко розвиватися. У п'ятдесятих пасажирам пообіцяли, що вони зможуть випробувати гострі відчуття від усього, що могла запропонувати сучасна авіація. Тим не менш, поступово було помічено, що цей новий клас елітарного мандрівника страждав від раніше недіагностованого захворювання, певного виду втоми, яке було безпосередньо пов'язано з темпом руху літака.

Популярні новини зараз

Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня

Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає

Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів

Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати

Показати ще

Через півстоліття ми все ще живемо з цим, і від цього нікуди не дітися. Джетлаг є звичайним станом безлічі ділових мандрівників і розчарованих відпочиваючих.

Що ж слід про нього знати?

Джетлаг відрізняється від звичайної втоми

Він має конкретну причину – зміну часового поясу. І не виникає в інших випадках.

Джетлаг неможливість вилікувати

Можна лише полегшити його симптоми. Але допоможе лише час – на відновлення йде доба-півтори.

Джетлаг має економічний вплив

У аэрпортах можна знайти різні подушки, в них є спеціальні кімнати для відпочинку, душові кабіни. А літаки найвищого класу обладнані сидіннями, які повністю розкладаються. Звичайно, все це допоможе може позитивно вплинути на стан людини. Але в той же час джетлаг став джерелом доходу для багатьох підприємців.

Джетлаг став метафорою

Подорожі стали популярними, став популярним і джетлаг. Тепер його використовують у найрізноманітніших значеннях. Наприклад, соціальний джетлаг – погане самопочуття, пов'язане з невідповідністю графіка роботи та відпочинку. Емоційний джетлаг – аналог почуття ностальгії. Культурний джетлаг – неповна соціалізація дорослих, пов'язана з частими переїздами або подорожами в дитинстві.

Джетлаг, немов глобальний капіталізм

Його можна порівняти з сучасним світом. Коли ми думаємо про глобалізацію, ми схильні думати про рухи людей і товарів між континентами - наприклад, франшизи Мcdonald's в Пекіні. Все стрімко розвивається, і це плюс. Але разом з цим є і мінус – це виснаження. Технології спростили життя людини. У сучасному світі з легкістю можна дізнатися будь-яку інформацію за допомогою гаджета або пролетіти півсвіту заради ділової зустрічі. Але існує і біологічна складова. І вона говорить про те, що технології мають межу.

Раніше портал "Знай.uа" писав про бюджетний уїк-енд в Європі

"Знай.uа" розповідав про 10 надихаючих книг для мандрівників

Нагадаємо: складено рейтинг найкращих авіакомпаній