Вайтомо – печери, які відомі..черв'яками. І не просто черв'яками, які світяться! Щорічно тисячі мандрівників приїжджають сюди, щоб побачити світлячків, які шикуються на стелях прилеглих печер.

Ці світлячки мешкають лише на території Нової Зеландії. Вони випромінюють флуоресцентне сяйво, яке світить зсередини печер, як зоряна ніч, висвітлюючи стелю. Отже, чому ж вони світяться, а звичайні черв'яки і личинки - ні?

Вся справа в тому, що вони виділяють спеціальний слиз. Вони використовують його для того, щоб полювати на комах. Оскільки стеля в печері виглядає як зоряна ніч, жертва спробує злетіти вгору і в кінцевому підсумку застрягне в нитках, які плетуть личинки.

Популярні новини зараз

Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу

Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів

Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну

Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку

Показати ще

Вживу це виглядає просто приголомшливо. Перебуваючи в печері, дійсно думаєш про те, ніби ти дивишся на красиве зоряне небо.

Печери були виявлені в кінці 19 століття маорійцями. Незабаром вони були відкриті для публіки, а місцеві жителі виступали в якості провідників. Протягом багатьох років влада належала уряду, але печери в кінцевому підсумку були повернуті народові.

Фактично, багато сучасних робітників є нащадками первинних засновників печер. Печера Руакури, зокрема, має значні зв'язки з духовними традиціями маорі.

У наш час печери Вайтомо – головна визначна пам'ятка півдня області Вайкато на Північному острові Нової Зеландії. Щороку їх відвідує близько півмільйона осіб.

Мандрівники можуть скористатися різними видами екскурсій: тригодинною поїздкою територією, п'ятигодинною поїздкою, яка включає спуск і скелелазання. Крім того, ви можете проїхатися на човні всередині великої печери.

Портал "Знай.иа" розповідав про культуре, етикеті та кулінарії в Афінах

"Знай.иа" писав про гірськолижному спорті хелі-скі в Новій Зеландії

Нагадаємо, складено рейтинг найкращих авіаліній світу