В церковному календарі це день вшанування пам'яті мученика Феодула Солунського (Фессалонікійського), читця і преподобної Феодори Солунської. Інші назви свята: «Федул», «Федул Теплий», «Федора», «Федора Анемона». Вітреником день прозвали у зв'язку з теплим весняним вітром, який з 18 квітня посилюється і дме постійно.

Феодул жив у Фессалоніках, у 3-4 столітті як раз правили Діоклетіан і Максиміан і були гоніння на християн. Тоді Феодул залишився при церкві. Він і диякон Агафопод далі проповідували Євангеліє. Місцевий правитель Фаустин наказав заарештувати обох і привести до нього на суд. Він намагався звернути проповідників в язичництво, але не зумівши це зробити – засудив їх до смерті. Агафоподу і Феодулу прив'язали камені до ніг і скинули в море. З часом їх тіла вже без мотузок і в білих одежах знайшли на березі християни в 303 році і поховали.

Сьогодні потрібно обов'язково широко розкрити всі вікна і добре провітрити будинок. Так можна вберегти дім від нечистої сили і переполохів. Переполохами раніше вважали живих істот, які проникають у людину уві сні, роблять з неї біснувату або порчену.

Популярні новини зараз

Не знайдуть цього в машині – отримаєте штраф: що можуть перевірити копи

В Україні легкові авто ТЦК беруть на облік: що загрожує власникам

Таких цін не бачили давно: скільки доведеться заплатити за курячі та перепелині яйця

Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло

Показати ще

Також потрібно запалити сірника або лучину, опустити в миску з водою, з нею потрібно піти туди, де ви злякалися і сказати: "Переполох, щоб ти здох. Більше не лякай, тіло раба Божого (ім'я) покидай". Потім воду дають хворому випити. Можна просто привести хворого до водойми, сказати ті слова і три рази обполоснути йому обличчя водою.

Жінкам потрібно у цей день випрати рушники, вивісити їх на вітер, він їх висушить і зарядить своєю силою. Потім цим рушником повинні втертися всі члени сім'ї, тоді вони будуть здоровими і щасливими.

Щоб здобути багатство потрібно на заході сонця вийти на перехрестя доріг, покласти під ноги монетку. Потім простягають до неба руки і кажуть: "Встану на дорозі, на землі мої корені-ноги, тягнуся до сонця, по гілках-рук променями харчуюся. Вітер, прилітай, мене-дерево колихай, щоб скарб мій ріс, був великий приріст". Потім потрібно трохи почекати, поки вітер обдует. Монетку закопують дуже глибоко.

Чого не можна робити 18 квітня

Так як з вікнами сьогодні пов'язано багато повір'їв, то є і деякі заборони. Не можна сьогодні плювати в вікно, викидати яке-небудь сміття, недопалки, тому що вважається, що там стоїть ангел Господній. До речі, якщо сьогодні у вікно залітає кажан, то це віщує смерть когось з домочадців.

Народні прикмети на 18 квітня

Приказки та прикмети:

  • 18 квітня безвітряна погода і прохолодна ніч, – прикмета, що попереду теплий і сонячний день.
  • Токують глухарі на Федула Вітровика – прикмета до поліпшення погоди.
  • Птахи не співають – до негоди.
  • Сніг в яру лежить розміром з козу – пора братися за польові роботи.
  • Хто 18 квітня будинок не провітрить, – хворіти стане.
  • Собака в день Федула на вітер виє, – прикмета до похолодання.
  • Народжені у цей день добре розбираються в людях. З них виходять хороші психологи і вчителі.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, АТБ звинуватив депутатів у присвоєнні продуктових наборів для українців

Як повідомляв портал Знай.ua, у МВС розповіли, як каратимуть злісних порушників карантину біля церков на Великдень

Також Знай.ua писав, стало відомо, коли пенсіонери отримають обіцяну тисячу