Часто разом з іншими продуктами харчові добавки, вказуються на упаковці, але серед них є і ті, наявність яких ніколи не позначається на етикетці, а якщо й зазначається, то як Е-код. І як показує практика, на них ніхто не звертає уваги.
Відомо, що це не заборонені речовини, і всі вони схвалені для використання в продуктах харчування, просто вкажи їх виробник на товарі, навряд чи знайдуться охочі купити. Варто замислитися: що ж ми їмо?
Аміак
Обрізки, які утворюються в процесі виробництва м'яса, виробники також пускають в справу. Оскільки вони містять і м'ясо, і жирові включення, і залишки сполучної тканини, в центрифугах їх відокремлюють від жиру. На наступному етапі отриманий напівфабрикат обробляють тим, що у всіх міцно асоціюється виключно з хімічною промисловістю та медициною — на м'ясо впливають аміаком.
Гороскоп на п'ятницю 22 листопада для всіх знаків Зодіаку: день для змін та простих радостей
Штрафи від ТЦК зростуть вдвічі: ухилянтів добряче потрусять
Є умова, вводять ліміт на 30 днів: що буде з тарифом на світло з 1 грудня
Плюс 2361 грн на картку щомісяця: хтось із пенсіонерів у 2025 році отримає солідний бонус
Боброва "струя"
У бобрів у спеціальних мішечках, розташованих біля анального отвору, виробляється ароматична речовина. Вона являє собою яскраво-помаранчеву рідину зі стійким запахом. Додають її, наприклад, у цукерки, жуйку, желатин і пудинг, надаючи таким чином продуктам смак малини, полуниці та ванілі.
Свиняча щетина і людські волосся
Якщо ви побачите на етикетці такий компонент, як L-цистеїн, перед тим як зробити покупку, подумайте ще раз, чи дійсно ви хочете це з'їсти. Добавку отримують шляхом переробки людського волосся або свинячої щетини. На етикетці L-цистеїн позначається кодом E920.
Віруси
Інфекційних агентів зазвичай пов'язують з медичною сферою або біологією, але ніяк не їжею. Однак до неї вони також мають відношення: щоб убити мікробів у продуктах, на неї розпорошують бактеріофаги — віруси, вибірково вражають бактеріальні клітини.
Целюлоза
Крім виробництва паперу, пластмаси, кіно - й фотоплівок та лаків для деревини целюлоза використовується при виготовленні продуктів. Після теплової обробки деревної маси під впливом хімікатів відбувається відділення целюлози. Її очищають і додають в їжу для згущення, стабілізації, заміни жиру і збільшення вмісту клітковини.
Як повідомляв портал "Знай.uа" зовсім нещодавно, професійні дієтологи назвали популярний овоч серед українців - буряк - "пилососом для печінки".