Відпочиваючи на природі і купаючись у водоймах, українці ризикують захворіти на кліщовий бореліоз і лайм-бореліоз, які викликають укуси цих комах, а також на лептоспіроз, який поширюють гризуни, або підхопити гостру кишкову інфекцію. Про це розповів глава столичного управління Держпродпотребслужби Олег Рубан.

"З початком літнього сезону в кожному регіоні проводяться рейди-перевірки по всім рекреаційних зонах і пляжах. Якщо такі заходи не проводяться, то люди ризикують захворіти на кліщовий бореліоз і лайм-бореліоз, які можуть виникати через укуси кліщів", – пояснив він.

Також Рубан порадив при укусі кліща негайно звертатися за медичною допомогою, щоб зняти комаху, діагностувати можливі наслідки і призначити відповідне лікування.

Популярні новини зараз

Залишать останню сорочку: які речі не будуть вилучати в ухилянтів-боржників

2,64 грн за кВт – це ще халява: яким буде новий тариф на електроенергію

Нові ціни на соняшникову олію, рис та сосиски: чи спорожніють гаманці

Ціни на популярний продукт взлетіли до небес: чому українці вирішили його ігнорувати

Показати ще

Крім того, за словами лікаря, під час відпочинку на природі українці ризикують захворіти на лептоспіроз, який поширюється через те, що в зонах відпочинку як правило не проводять дератизаційні заходи. Цю смертельно небезпечну хворобу поширюють щури та інші гризуни, вона поширена по всій території України.

Глава столичного управління Держпродпотребслужби додав, що, купаючись у водоймах, українці ризикують отримати гостру кишкову інфекцію, якщо ковтають воду.

"Водойми в Україні обов'язково контролюються лабораторними центрами МОЗ та іншими лабораторіями щотижня. За результатами аналізів, людей інформують про безпеку водойм", – уточнив він.

Раніше "Знай. uа" писав про ідеальний відпочинок на природі, який неможливо уявити без соковитого та смачного шашлика. Втім буває, що невдало замаринований продукт виходить не таким, як ви хотіли. Шеф-кухар поділився секретом маринування м'яса, і ви забудете, що таке пригорілий, сухий чи не смачний шашлик.

Найбільше для шашлика найкраще підійде баранина. Втім через дороговизну чи специфічний запах м'яса, більшість людей все ж віддають перевагу свинині чи яловичині та навіть крятині.

Курячий шашлик напевно сподобається багатьом, тому що виходить ніжним і ароматним. Для нього можна взяти грудку або стегенця.

Для шашлику з яловичини підходить товстий край на кістки, тобто спинка. Але найпопулярнішим варіантом є свинина, а саме - свиняча шия. Саме з неї виходить самий соковитий шашлик.