Сир – один з найдавніших молочних продуктів серед всіх відомих людській цивілізації. Його виготовляли ще в Стародавньому Римі, перші слов'яни і безліч інших народів. І не випадково він так популярний серед споживачів по всьому світу.

Експерти кажуть, що сир – це універсальний продукт, багатий білком, жирами, мінеральними речовинами, лактозою, ферментами, великою кількістю вітамінів (серед них вітаміни групи В, А, С, D, багато заліза, фосфору, кальцію). А вуглеводів практично немає – лише три відсотки. Він дуже поживний, так як для створення кілограма сиру потрібно два з половиною кілограми молока.

Велика кількість мінералів відмінно підходять для росту і розвитку кісток, їх міцності. Амінокислоти у складі продукту допоможуть запобігти хворобам печінки. Деякі хвороби артерій теж попередять вітаміни групи В. Якщо продукт знежирений, то він відмінно підійде для дієти або розвантажувальних днів.

Молочнокислі бактерії в сирі допомагають травленню. Його потрібно обов'язково їсти людям, у яких є проблеми з серцем, судинами, легенями, печінкою, нирками. Але сир важкуватий для шлунка, тому людям з гастритом або виразкою краще їсти його приготованим (у вигляді запіканок чи вареників). Він може підвищити гемоглобін, а також і заспокоїти нервову систему.

Популярні новини зараз

Багатогодинні черги до ТЦК відміняються: у "Резерв+" запрацювала довгоочікувана функція

Пенсіонерам приготували доплати: хто отримає надбавку до пенсії понад 2 тисячі гривень

Штрафи за дрова: українцям підказали, як уникнути покарання за деревину на своєму подвір'ї

Українцям приготували нові виплати: хто отримуватиме 4500 грн щомісяця

Показати ще

Шкіра теж зрадіє масці з такого інгредієнта, а якщо сир зігріти, то він допоможе і при несильних опіках. Але сир – не панацея, і багато його їсти не можна (не більше 200 грамів). І, природно, він не може вилікувати хворобу, а тільки посприяти її профілактиці.

Дивіться: Кращий рецепт сирників на сніданок

Раніше портал "Знай.uа" розповідав, що робить кава з вашими внутрішніми органами. Протягом довгих років, щодо користі чи шкоди кави відбуваються дискусії. Науковці весь час сумнівалися, чи позитивно впливає постійне споживання кофеїну на людське здоров'я. Останні експерименти порадують всіх, хто в захваті від цього ароматного напою – кава не тільки не шкодить, але і приносить користь організму.