Це свято присвячене кончині святої Анни, яка була матір'ю Діви Марії, а значить і бабусею Ісуса. Свято має багато імен:
- «Анна Літня»
- «Макар»;
- «Анна і Макарій»;
- «Анна Холодна»;
- «Зимовказниця».
Зазвичай в цей день люди стежили за погодою і поведінкою природи, щоб зрозуміти якою буде майбутня зима. Також в цей день мандрівники відзначають своє свято, їх ще називали «каліки перехожі».
Історія свята
Анна та її чоловік Іоаким жили в Назареті. У сім'ї не було дітей. Тому більше 50-ти років Анна підносила благання до Господа, щоб Він дарував їй дитину. Іоаким навіть хотів принести жертву, але священик відмовив йому в цьому. Тому Іоаким пішов у пустелю недалеко від Назарета. Тут йому з'явився ангел, що приніс звістку, що Анна скоро буде вагітною і сказав назвати дочку Марією.
І у Анни дійсно народилася дочка. Це було диво. Але ще більшим дивом стало те, що вона після народила Сина Божого.
Масштабне березневе підвищення пенсій: 2300 отримають не всі
Плюс 2361 грн на картку щомісяця: хтось із пенсіонерів у 2025 році отримає солідний бонус
Хто не виконає вимоги ПФУ – залишиться без пенсії: кому призупинять виплати
Долари з "заначки" можуть розчарувати: почали діяти нові правила обміну валюти
Традиції та обряди
Раніше в цей день на Русі було дуже багато ярмарків. Наприклад, в Нижньому Новгороді був вселенський торг. Кожен день такі ярмарки відвідували тисячі людей. Продавали не тільки продукти харчування, але і тканини, деревину, нафту. Люди укладали угоди про постачання сировини.
У цей день поруч з річками розпалювали багаття, варили кашу, пили квас і їли редьку. «Каліки перехожі» відзначали своє свято. Вони розповідали багато легенд і віршів, грали на гуслях.
До обіду погода вказувала на те, якою буде зима до грудня місяця, а після обіду - на те, якою вона буде після грудня. Тепла погода в цей день віщувала холодну зиму, а дощова - сніг і тепло. Якщо мурахи починали «утеплювати» мурашники, то варто було очікувати сильних морозів взимку.
Також збирали ягоди черемхи і різні гриби. Обрізали відцвітають рожеві бутони. Польові роботи тривали. Якщо хтось не встигав зібрати урожай в термін, прийнято було їм допомагати.
Приблизно в цей день з'являвся перший урожай картоплі. Тому багато страв були саме з нього. Готували не тільки варену і смажену картоплю, а й картопляні ватрушки, вареники, деруни, картопля фарширували і робили з нього зрази і котлетки.