Групі вчених з іспанського університету вдалося розгадати таємниці безсмертної медузи, що омолоджує, і незабаром її можна буде використовувати для допомоги людям.

Цю публікацію оприлюднили на порталі «DailyStar»

Команда кафедри біохімії та молекулярної біології Університету Ов'єдо в Іспанії вивчає одну з єдиних істот на планеті, яка наближається до класу «безсмертних».

Безсмертна медуза, більш відома як Turritopsis Dohrnii, має здатність перемикатися з дорослого життя назад у особову стадію за бажанням.

Дослідження, опубліковане в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences, називається «Порівняльна геноміка смертних та безсмертних кнідарійців» розкриває нові ключі до омолодження.

Популярні новини зараз

Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо

Чужі борги можуть стати вашою проблемою: "Нафтогаз" дивує українців "сюрпризами"

Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку

Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу

Показати ще

Вчені секвенували геноми і зуміли виділити саме ту частину ДНК, яку антивікова медуза, також відома як багатоклітинна тварина, використовує, щоб знову перетворитися на дуже молоду версію себе.

Певні частини ДНК були виділені та досліджені

"Turritopsis dohrnii — єдина багатоклітинна тварина, здатна багаторазово омолоджуватися після розмноження медуз, що натякає на біологічне безсмертя і кидає виклик нашому розумінню старіння. Ми ідентифікували варіанти та експансії генів, пов'язаних з реплікацією, репарацією ДНК, підтримкою теломер, окислювально-відновним середовищем, популяцією стовбурових клітин та міжклітинною комунікацією. Більш того, ми виявили придушення мішеней полікомб-репресивного комплексу 2 та активацію мішеней плюрипотентності під час LCR, що вказує на те, що ці фактори транскрипції є індукторами плюрипотентності T. dohrnii".

Вченим також вдалося знайти частини ДНК, схожі на людські, а це означає, що одного разу, через багато десятиліть, їх можна буде використовувати для навернення старіння у людей або для лікування багатьох хвороб.

Як раніше повідомляв портал "Знай", вчені НАН стверджують, що засікли групу НЛО над Києвом.