Цього літа умови посухи в усьому світі настільки екстремальні, що річки пересихають, оголюючи раніше недоступні чи не виявлені реліквії. Цього тижня скарби включають безліч нацистських кораблів, цілий загублений острів і сліди динозаврів.

Цю інформацію надали на порталі «theverge»

Флотилію з більш ніж 20 розбитих нацистських військових кораблів, навантажених вибухівкою, було виявлено біля Прахово на сході Сербії, коли рівень води в Дунаї (другий за довжиною річки Європи), впав. Кораблі залишалися незайманими в руслі річки майже 80 років і вважаються одними з сотень, які сформували флотилію між нацистською Німеччиною та Чорноморським флотом у 1944 році. Коли втеча від настання Червоної Армії стала неможливою, весь флот був навмисно потоплений.

Тони боєприпасів і вибухових речовин, які все ще знаходяться на борту кораблів, що затонули, становлять загрозу для сучасних судноплавних шляхів, заявив агентству Рейтер місцевий житель Велімір Трайилович.

Тим часом у Китаї рівень води у річці Янцзи виявив цілий острів, який раніше був затоплений. Три буддійські статуї, яким близько 600 років, згідно з повідомленням державних ЗМІ Сіньхуа, знаходяться у найвищій частині острова, відомої як Фоелян.

Популярні новини зараз

Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні

"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте

Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає

Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати

Показати ще

З липня кількість опадів у басейні Янцзи скоротилася приблизно на 45 відсотків.

Три 600-річні буддійські статуї з'являються з річки Янцзи після посухи (Зображення: Sky News)

Нацистський флот і статуї династії Мін — нещодавня історія порівняно з пам'ятниками, які виявили в Іспанії. Рідкісна мегалітична пам'ятка, датована між 2000 і 3000 роками до нашої ери, повністю вийшла з річки Тежу. Це історичне місце, відоме як Дольмен Гуадальпераль, також називають «Іспанським Стоунхенджем» за його схожість із набагато відомішим місцем в Англії.

Дольмени Гуадальпераля (Зображення: CNN)

Спочатку це місце було виявлено ще 1926 року, а потім затоплено 1963 року в рамках проекту розвитку сільської місцевості за диктатури Франсіско Франка.

Крім цього, дослідження, опубліковане в журналі Nature Geoscience, показує, що це найсухіший клімат на Піренейському півострові за останні 1200 років, який губить місцеві посіви та худобу місцевих фермерів.

Деякі сліди належать семитонному динозавру

Найстарішими знахідками, зробленими цього тижня у висохлому руслі річки, є сліди динозаврів, що чудово збереглися, виявлені в влучно названому державному парку «Долина динозаврів» недалеко від Форт-Уерта, штат Техас. Вважається, що скам'янілості близько 113 мільйонів років, і вони належать акрокантозавру, хижакові зростом 15 футів, який ходив на двох ногах.