Відомо, що токсичні PFAS, що використовуються в упаковці харчових продуктів, викликають широкий спектр проблем зі здоров'ям, включаючи рак, проблеми з навчанням та поведінкою у дітей, безпліддя та ускладнення вагітності.

Відповідну посаду розмістили на порталі «DailyStar»

Дослідники зі Стокгольмського університету та ETH Zurich University виміряли рівні перфторалкильних або поліфторалкильних речовин [PFAS] і кажуть, що вони присутні у небезпечно високих концентраціях навіть у найвіддаленіших частинах світу.

PFAS використовуються для запобігання прилипання їжі до упаковки або посуду, роблять одяг та килими стійкими до плям та створюють ефективнішу піну для пожежогасіння.

Хоча компанія 3M, один із найбільших виробників PFAS, усвідомила небезпеку та припинила виробництво хімічних речовин майже 20 років тому, вони все ще присутні майже у кожній краплі води на Землі.

Популярні новини зараз

Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками

Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми

Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати

Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку

Показати ще

PFAS описуються як "вічні хімічні речовини", тому що вони не руйнуються в навколишньому середовищі.

Одна з хімічних речовин у групі, перфтороктанова кислота (ПФОК), тісно пов'язана з розвитком раку.

«Засновано на останніх рекомендаціях США щодо вмісту ПФОК у питній воді. Дощову воду всюди буде визнано небезпечною для пиття», — каже Ян Казінс, провідний автор дослідження та професор Департаменту наук про довкілля Стокгольмського університету.

Дощ, скриншот youtube Звуки природы Павел Relaxik

"Хоча в промисловому світі ми не часто п'ємо дощову воду, багато людей у ​​всьому світі вважають її безпечною для пиття, і вона забезпечує багато наших джерел питної води", - додав він.

Шокуюче дослідження було опубліковано у науковому журналі, опублікованому в журналі Environmental Science & Technology.

Професор Мартін Шерінгер, співавтор дослідження, сказав, що проблема має глобальний характер.

Він пояснив: "Тепер, через глобальне поширення PFAS, екологічні середовища всюди перевищуватимуть норми якості довкілля, розроблені для захисту здоров'я людини, і ми можемо дуже мало зробити для зменшення забруднення PFAS".

"Іншими словами, - додав він, - має сенс визначити планетарний кордон спеціально для PFAS, і, як ми укладаємо в статті, цей кордон тепер перевищено".

Доктор Джейн Мунке, керуючий директор Фонду форуму з упаковки харчових продуктів у Цюріху, сказала: «Не може бути, щоб деякі підприємства отримували економічну вигоду, забруднюючи питну воду для мільйонів інших і викликаючи серйозні проблеми зі здоров'ям. Величезні суми, які будуть потрібні для зниження рівня PFAS у питній воді до безпечних рівнів, заснованих на сучасному науковому розумінні, повинні бути оплачені промисловістю, що виробляє та використовує ці токсичні хімічні речовини. Настав час діяти зараз».