Бажання у підлітків щось змінити у своїй зовнішності вже не рідкість, найчастіше таким прийомом стає перефарбування волосся в яскравий неординарний відтінок. Причому виділитися таким чином не проти і дівчатка-відмінниці, і хлопчики-домосіди. Однак, батьки дуже по-різному реагують на таке бажання дітей самовиражатися – одні готові підтримати, а інші категорично проти.

"Вести" разом з Мариною Шапран, підлітковим психологом, і Оленою Лукшиц, психологом-цветотерапевтом, розбиралися, чи можна дозволяти дітям фарбувати волосся в райдужні відтінки і як зробити бажання самовиразитися безпечним.

Три причини, чому підлітки хочуть перефарбувати волосся

Бажання комусь наслідувати

Дітям і підліткам притаманне бажання бути схожими на інших – друзів, однокласників, кумирів. Ця причина викликає бажання змінити колір волосся у дітей до 10-12 років. У цьому віці найпростіше з'ясувати причину змінити свій зовнішній вигляд. Дитину потрібно просто запитати: "Чому? Що тобі це дасть?". Відповідаючи на ваші запитання, дитина або аргументує своє рішення причинами, які для нього справді важливі (тоді слід піти йому на поступки), або сам передумає, коли зрозуміє, що сині волосся – це не зовсім підходящий для нього образ.

Популярні новини зараз

Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу

Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати

Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей

Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини

Показати ще

Змити фарбу з волосся можливо, навіть якщо на вашій голові справжня райдуга https://novate.ru/

Що робити? Відучіть копіювати

Якщо бажання змінити колір волосся на екстремальний викликаний прагненням бути на когось схожим, не намагайтеся відокремити його від "ворожого соціуму". У цьому випадку аргументи типу "треба думати своєю головою" — не діють. Бажаний ефект принесуть зауваження в режимі реального часу. Наприклад, замість того, щоб дорікати: "Ти знову хочеш бути схожим на кого-то!" — перефразуйте зауваження, зробивши наголос на "Я бачу". "Я бачу, ти одягнувся, як улюблений блогер!" або "Я бачу, що ти ведеш себе, як твоя однокласниця". Зробивши акцент в режимі реального часу, ви зверніть увагу дитини на його повторюється неправильну поведінку.

Пошуки кордонів

за Причиною перефарбувати волосся в неприродний колір може бути потреба знайти межі власного Я і визначити, де закінчується довіру оточуючих. Так дитина промацує, як будуть себе вести батьки, коли він буде не такий, як усі, і що вони будуть робити, якщо інші від нього відвернуться. Зазвичай ця причина стає ключовою в різкій зміні іміджу у підлітків 13-15 років.

Що робити? Покажіть, що він виріс

Якщо у вашій дитині прокинувся "анархіст", виділитися з натовпу – це його життєво необхідна завдання, яке супроводжується болем і смутком. А нейтралізувати генерується негатив можна тільки радістю і визнанням важливості" підростаючої дитини. Створити цю радість можна, показавши, що ви сприймаєте його як дорослого, готові доручати йому відповідальні завдання і залучати до дорослим захопленням. Наприклад, коли ви їдете на ніч, не відправляйте дитину під нагляд до бабусі, якщо він цього не хоче, а попросіть доглянути за його квартирою. Або, збираючись на природу з друзями, візьміть дитину з собою і не просіть його піти, коли починаються "дорослі" теми. Такі довірчі відносини покажуть дитині, що межі, де закінчується ваша любов, — немає, і йому зовсім не обов'язково відчувати вас "на міцність" блакитними волоссям.

модний колір волосся, скрін з відео

Страх і німа прохання про допомогу

Третя причина епатажного поведінки підлітків зазвичай проявляється в старшому підлітковому віці — у 16-18 років. В цей час дитина вже відвоював деяку незалежність, але разом з нею і отримав свою зону відповідальності. А от що з нею робити, він ще не знає. Йому стає страшно, а свій страх він намагається нівелювати сміливими рішеннями і сховатися за маскою сильного героя, якому начхати на думку оточуючих. І хоча він не проти отримати пораду від батьків, сам він ніколи не попросить через все ще присутнього юнацького максималізму.

Що робити? Очольте безлад і захистіть

Знизити градус екстремальних експериментів можна, якщо разом підбирати фарбу або стрижку. Якщо "живий корал" або колір морської хвилі, на ваш погляд, занадто ризиковане рішення, зверніть увагу на "рожеве золото", насичений попелястий і бордо. Вони виглядають не менш цікаво, ніж яскраві відтінки, але завдяки своїй приглушенности дозволяють носити їх у повсякденному житті. А ще можна зробити таку стрижку-забарвлення, коли, уклавши волосся на одну сторону, голова засвітиться всіма барвами веселки, а зачесав їх на іншу, вийде цілком пристойна укладання для відвідування навчального закладу або офісу.

Ще один спосіб знизити бажання епатажу — підтримати ідею підлітка. Як показує практика, мами більш лояльно ставляться до готовності підлітків експериментувати зі своєю зовнішністю. А от папи великі консерватори. Ними нерідко виявляються і бабусі-дідусі, у яких піднімається тиск від поголеного скроні або малиновою пасма на чубку. Особливо гостре несприйняття зовнішніх змін дитини виникає, якщо бажання стати голубоволосым персонажем аніме виникає у хлопчиків.

В цьому випадку контроль над ситуацією і запобіганням конфлікту повинна взяти в руки мама. Її завдання — переконати батька в тому, що фарбування волосся — це "не негідне заняття для чоловіка", і кілька зелених прядок на русою шевелюрі — це зовсім не ознака того, що "щось пішло не так". З іншими домочадцями слід домовитися, що під час експериментів дитини із зовнішністю не повинно бути ніяких образливих розмов і докорів. У іншому випадку до засуджень членам сім'ї довіру дитини буде втрачено, а експерименти затягнуться, адже він буде намагатися всіма силами досадити кривдникам ще більше.

Сиве волосся, Фото автора Quốc Bảo: Pexels

А що якщо вже сталося…

Часто заборони батьків робити що-небудь з власною зовнішністю підлітки у відповідь надходять самостійно і зло. Виходить, що в один не зовсім прекрасний день дитина з'являється з кольоровим ірокезом на голові.

Побачивши карколомний сюрприз, дійте від зворотного. Похваліть дитину, навіть якщо ви в шоці. Такий прийом допоможе зупинити бунт адже, швидше за все, така зачіска була апогеєм боротьби за власну незалежність. І коли кінцева крапка буде поставлена, дитина побачить, що далі воювати не з ким, адже навіть таке "кричуще непослух" не викликало у батьків негативних емоцій. І вони його не стали від цього менше любити. У результаті вже через кілька днів дитині набридне його новий образ, і він сам почне шукати способи, як би позбутися від цього "щось" на своїй голові. І ось тоді вже точно прийде до вас за порадою.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше.

Нагадаємо, київські школярі відловлюють "оленів" на дорозі – вчіться, копи.

Раніше портал "Знай.ua" повідомляв, що 15-річного сина Лукашенка після параду у Путіна обговорює весь інтернет.

Також портал "Знай.ua" писав, що дочка Полякової весело відсвяткувала випускний.