Людські уявлення про природу часто засновані на неперевірених чутках, забобонах чи широко поширених і вже усталених міфах. Регулярно неправдиву інформацію поширюють як наукову - однак справжнім вченим доводиться весь час спростовувати такі "факти". Особливо від чуток "страждають" хамелеони, які здатні змінювати своє забарвлення. Однак думка, що це вони роблять задля маскування - помилкова.

Хамелеон, фото Wikimedia Commons

Насправді, хамелеони змінюють свій колір задля комунікації, а також реагуючи на сонячне світло. Найбільш яскраве забарвлення рептилії можна спостерігати при зустрічі двох самців. Коли це відбувається, вони роздмухують гортань і збільшуються в розмірах, як би надуваються, причому єменські хамелеони вміють надувати тільки один бік. Забарвлення їх стає істотно яскравіше. Найчастіше більший хамелеон сприймається як домінантний, а часом вони накидаються один на одного з розкритими пащами. Воюють до тих пір, поки один з них не відступить. При зустрічі з самкою забарвлення буде таким же, але роздуватися в присутності дами хамелеон не стане.

Науковці пояснюють, що хамелеон здатний змінювати забарвлення завдяки особливій будові шкірних покривів. У шкірі рептилії є світловідбивальні клітини - хроматофори. Вони містять зерна пігментів чорного, червоного, жовтого і темно-коричневого кольорів. Хамелеони можуть практично миттєво змінювати колір, у тому числі й на окремих ділянках тіла.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Популярні новини зараз

Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини

Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики

Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома

Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією

Показати ще

Нагадаємо, Швейцарські вчені створили райдужний шоколад-хамелеон: відео.

Як повідомляв портал Знай.ua, Американець робить неперевершені фотографії хамелеонів-мисливців.

Також Знай.ua писав, що вже створено дзеркало-хамелеон.