В амазонських лісах прискорилася загибель дерев через зростання температур. В результаті, вони незабаром зможуть викидати більше вуглекислого газу, ніж поглинати. Про це повідомляє Science Alert.

Тропічний ліс, pxhere

Так, тропічні джунглі вловлюють до 15% вуглекислого газу, який викидається людиною. Однак через зростання викидів і кліматичних змін вони швидко перестають справлятися з цим завданням. Замість того, щоб поглинати вуглець, джунглі починають самі його викидати внаслідок посух, пожеж і вирубки. Це може прискорити глобальне потепління.

Міжнародна команда дослідників вирішила з'ясувати, як саме змінюється поглинальна здатність двох найбільших масивів тропічних лісів — джунглів Амазонії і басейну ріки Конго. Для цього вони зібрали дані про швидкість росту та темпи загибелі дерев у старовікових лісах 11 країн Африки. Їх порівняли з аналогічними показниками з 321 ділянки в Амазонії.

З'ясувалося, що протягом останніх десятиліть лісу вловлюють все менше вуглекислого газу. Однак, ріст дерев прискорився за рахунок збільшення концентрації CO2, виросли і їх втрати внаслідок посух і спеки.

Популярні новини зараз

Пенсіонери отримають значну доплату до пенсії: кому і скільки добавлять найближчим часом

Ви подивитесь на лічильники і не повірите очам: як прибрати кілька кубів до кінця місяця без порушень

По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі

Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс

Показати ще

Тропічний ліс, pxhere

В результаті, до 2030 року африканські ліси будуть поглинати на 14% менше вуглецю, ніж на сьогоднішній день. Це повільне зниження контрастує з різким падінням уловлює здатності Амазонії. Згідно з розрахунками, місцеві джунглі перетворяться з поглинача CO2 в його джерело вже через 15 років, до 2035 року.

Паризьку угоду по клімату передбачає, що ліси продовжать поглинати CO2 протягом багатьох десятиліть. Однак для обмеження зростання температур на рівні 1,5-2°З необхідні набагато більш швидкі скорочення викидів.

Втрата тропічними лісами здатності вловлювати вуглекислий газ вважається однією з точок неповернення на шляху до кліматичної катастрофи.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, що за купівлю та продаж первоцвітів українцям загрожують штрафи.

Як повідомляв портал "Знай.ua", через зміни клімату до 2100 року може зникнути половина піщаних пляжів у світі.

Також "Знай.ua" писав, що в 2020 році пройде масштабна всеукраїнська акція "1 000 000 дерев за 24 години" в рамках Всеукраїнського екологічного проекту "Озеленення України".