Всесвітня організація охорони здоров'я прогнозує, що до 2050 року частка населення у людей старше 60 років зросте по всьому світу і складе близько 30%. На думку вчених, біологічне старіння можна уповільнити, якщо вести здоровий спосіб життя і відмовитися від шкідливих звичок.

Спорт в літньому віці

94-річна Йоханна Каас

Йоханна є чинною гімнасткою і продовжує ставити спортивні рекорди в Німеччині. Так, у 2012 році жінку внесли в книгу рекордів Гіннесса як найстарішу в світі гімнастку. А в 2016 році 90-річна Каас стрибнула з парашутом, присвятивши стрибок королеві Єлизаветі II.

"Може бути, в той день, коли я перестану займатися гімнастикою, я помру" Йоханна Каас

108-річний Робер Маршан

Популярні новини зараз

Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними

Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам

Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає

Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку

Показати ще

У 2012 році француз встановив світовий рекорд для вікової категорії 100-105 років, проїхавши на велосипеді за годину майже 30 кілометрів.

До речі, Робер ніколи не був професійним спортсменом. Він працював пожежним у Парижі, в роки війни потрапив на фронт і пройшов нацистський полон, а після закінчення війни працював у Венесуелі на плантаціях цукрового очерету і дроворубом в Канаді. Потім він повернувся у Францію і працював садівником. Лише у віці 67 років Маршан почав регулярно займатися велоспортом.

У віці 106 років літній велогонщик завершив спортивну кар'єру, але планує і далі кататися на велосипеді заради задоволення.

"Я тут не для того, щоб стати чемпіоном, а щоб довести, що після 105 людина ще може кататися на велосипеді" Робер Маршан

Робота в літньому віці

102-річний Лео Кухвалек

Під час Другої світової Леопольд Кухвалек воював на фронті у Франції, під Брестською фортецею і під Ленінградом, а пізніше опинився в полоні під Сталінградом. В молоді роки Кухвалек працював сантехніком, а після виходу на пенсію в 1984 році влаштувався тренером з плавання.

За роки роботи він навчив плавати понад 1000 людей. Після перенесеного інфаркту йому стало складніше працювати, але він не припиняє тренування. У басейні Кухвалек працює безкоштовно, а пенсію жертвує дітям.

"Проживеш довше, якщо будеш робити щось для інших" Лео Кухвалек

Подорожі в літньому віці

Зараз подорожують самі пенсіонери проживають у Данії, у Мексиці, у Швейцарії, в Панамі, в Норвегії, у США, в Німеччині, в Іспанії і у Франції. Середній розмір пенсії в цих країнах варіюється від 1000 до 2800 доларів.

72-річний мандрівник-екстремал Жан-Жак Савін

В 2018 році колишній десантник, лісник і пілот Жан-Жак Савін вирішив переплисти Атлантичний океан у бочці, використовуючи лише силу океанської течії.

Для цього він сконструював самостійно герметичну капсулу для подорожей площею 6 м² і обладнав її ліжком, кухонним обладнанням і ілюмінатором. За 122 дні і дев'ять годин Савін подолав 4500 кілометрів по воді.

Нагадаємо, до 2028 року необхідний стаж зможе напрацювати лише половина українців пенсійного віку.

Як повідомляв портал Знай.uа, в Україні зміниться порядок виходу на пенсію.

Також портал Знай.uа писав, що кішки можуть спілкуватися з людьми унікальним способом.