Уже зовсім скоро українці будуть відзначати важливе православне свято – Трійцю або, як її ще називають, П'ятидесятницю. А ми розповідаємо про традиції, головні заборони і обряди цього свята.

Святкування Трійці: якого числа відзначають в Україні?

Ще одна назва цього свята – П'ятидесятниця. Справа в тому, що за церковним календарем Трійця відзначається на п'ятдесятий день після Великодня. Так, в 2019 році Трійця випадає на 16 червня. А відпочивати українці будуть цілих три дні – 15, 16 і 17 червня.

Трійця: історія свята

Трійця – одне з 12 головних свят у православній традиції. Також його ще називають зішестям Святого Духа. З цієї назви можна відразу здогадатися, з якою подією пов'язане торжество. Власне, з біблійною історією про те, як на землю спустився Святий Дух і з'явився апостолам Христа.

Після цього, згідно з біблійною легендою, апостоли зрозуміли, що можуть розмовляти на декількох мовах і зцілювати хворих. Знання мов їм було дано, щоб нести Слово Боже по світу. Після цього учні Ісуса розійшлися по всьому світу, щоб розповісти людям про життя Господнє, яким він пожертвував заради порятунку людства.

Офіційно ж свято визнали тільки в 381 році на Другому Вселенському соборі. А ось слов'яни стали відзначати торжество ще пізніше – в кінці 13 століття.

Популярні новини зараз

Астролог побачив у травні "лихо" для України

Київ під загрозою віялових відключень світла: ситуація "контрольована", але не дуже

Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно

Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі

Показати ще

Троица

Трійця: які існують традиції

Трійця – важливе релігійне свято. Відповідно, цей день ніяк не обходиться без божественної літургії в храмах.

При цьому, на Трійцю все церкви прикрашають зеленню: на підлозі розкладають свіжу траву, на ікони вішають весняні квіти і гілки дерев. У віруючих прийнято приносити з собою на службу гілки берези, щоб освятити їх, а після розкласти у себе вдома в якості оберега (найчастіше гілочки кладуть близько ікон). За легендою, такий ритуал захищає будинок від злих сил і нечистої енергії. І взагалі, гілки берези символізують Святий Дух.

Троица

Але чому існує така традиція? Своїм корінням Трійця сягає часів слов'ян. В цей час влаштовували масштабні святкування так званих Зелених днів. Це стародавнє слов'янське свято, що входить в весняно-літній комплекс урочистостей. Троїцький тиждень змінює Зелений, а після наступав так званий Покровський пост. Всі ці свята символізують закінчення весняного періоду і настання літа.

На Тройцю влаштовували застілля і запрошували на нього всіх родичів і друзів. А так як П'ятидесятниця – не пісний день, то господині мали можливість в повній мірі продемонструвати свої кулінарні вміння. При цьому у кожної сім'ї на столі повинен був стояти коровай – символ свята.

У центрі поселення влаштовували масштабні народні гуляння – водили хороводи, співали тематичні пісні та танцювали. Забави на Трійцю не втрачають своєї популярності до цих пір.

На Трійцю існувала ще одна важлива традиція – всі неодружені хлопці йшли свататися до дівчат. Вважалося, що якщо посвататися на Трійцю, а одружитися на Покрову, то сім'я проживе довго і щасливо багато-багато років.

Не варто забувати і про підготовку до Трійці – це також дуже важливий період. Так, наприклад, за кілька днів до свята господиня повинна провести генеральне прибирання у себе вдома, винести весь непотрібний мотлох, який стримує енергію, а також обов'язково помити всі вікна (щоб нові світлі події безперешкодно проникали в будинок). Вся справа в тому, що в сам День Святої Трійці заборонено забиратися, а також шити і прати, іншими словами, виконувати якусь роботу по дому.

Існує ще кілька стародавніх вірувань, пов'язаних з Трійцею. Так, наприклад, вважалося, що в цей час русалки піднімаються з морських глибин і знаходяться в безпосередній близькості від людини – виходять з води і навіть розмовляють з людьми. Більш того, міфічні істоти є провідником злих потойбічних сил, а значить можуть потягти до себе в води і вбити. Тому на Трійцю ніхто не купався в річках і озерах.

Троица

А ще дівчата в цей день ворожили на долю і судженого, запускали саморобні вінки і чекали відповіді Всевишнього.

Трійця 2019: обряди свята

Трійця – одне з найдавніших свят у православній традиції. У найдавніших віруваннях і традиціях вкорінені заборони і звичаї святкування цього дня. Так, наприклад, дуже важливий обряд свята – прикраса храмів свіжоскошеної травою, квітами, гілками дерев. Парафіяни часто використовують березові або кленові гілочки – святять і ставлять біля ікон у своєму будинку. Вважається, що такий обряд допомагає захиститися від злих духів і негативної енергії.

Троица

В батьківську суботу, в день перед Трійцею, слід відвідати кладовища, прибрати на могилі і помолитися за померлих.

Як вже говорилося, в давнину люди влаштовували масові гуляння, присвячені святу Трійці. Молоді люди збиралися разом, співали пісні і вибирали собі пару. Існував особливий обряд, який в інший день був категорично заборонений. Так, дівчата в цей день могли самостійно вибрати собі нареченого. Для цього потрібно було сплести вінок і надіти його на голову хлопця, за якого дівчина хотіла вийти заміж. Такий ритуал на Трійцю вважався свого роду заручинами.

А ось ворожіння проводилися в ігровій формі. Так, наприклад, дівчата плели вінки, а після кидали їх одночасно в воду. Згідно з правилами, чий вінок попливе швидше, та й швидше за всіх вийде заміж. Судячи з усього, передбачення збувалися. Тому що таким чином гадали не одне покоління українок.

Прикмети. Особливу увагу люди звертали на стан погоди. Якщо на Трійцю йшов дощ, була гроза і грім, то, вважалося, майбутній рік буде врожайним і теплим. А ось якщо жарко – то літо буде посушливим.

Трійця 2019: головні заборони

Як і на всі православні свята, в цей день заборонено займатися важкою працею – прибирати, прати, прасувати, шити і так далі.

Ще одна заборона стосується древніх вірувань, пов'язаних з міфічним русалками і мавками. Так, на Трійцю заборонено одному ходити в ліс, поле, купатися.

Сваритися, злитися і заздрити також не можна. Та й в принципі, це не слід робити і в будь-який інший день.

Троица

Магічні ритуали і змови

Ритуал на здоров'я

Рано вранці на Трійцю потрібно йти до церкви і зібрати трохи трави з підлоги. Вважається, що відваром, приготованим з цієї трави, можна вилікувати будь-які хвороби. А якщо скласти рослини у себе вдома за іконами, то це захистить приміщення від пожеж і псування здоров'я сім'ї.

Ритуал на гроші і багатство

У день Трійці слід зірвати золототисячник і відстояти в руках з ним всю святкову літургію. А потім, ввечері, потрібно попаритися з ним у лазні. За повір'ям, такий ритуал допоможе залучити достаток і багатства.

Обряд на кохання

У давнину на Трійцю було прийнято готувати особливу яєчню. Вона складається повинна з двох яєць – символ заміжжя і сім'ї. А поки блюдо готується, жінка повинна вимовляти такі слова: «Пресвятая Троице, помилуй нас; Господи, очисти грехи наша; Святый, посети и исцели немощи наша, имене Твоего ради». Дуже важливо посолити блюдо сіллю, приготовлену в Чистий четвер і посипати зеленню. Тоді заміжжя буде більш ніж успішним.

Але слід пам'ятати, що церковні правила категорично забороняють ворожіння і будь-які інші магічні дійства.