Чистий четвер - значимий день у житті православних. Дізнайтеся його історію, традиції, прикмети та звичаї. Чи можна працювати в цей день? Чого категорично не можна робити? У скільки й навіщо потрібно вмиватися, митися або купатися? Чому четвер перед Великоднем вважають чистим? Почнемо розповідь із історії Великого четверга. Читайте про те, яким повинен бути день для очищення душі й тіла.

Історія Чистого четверга, чому його так називають?

У 2019-му році православні християни відзначатимуть Великий Чистий четвер 25 квітня. Називають цей день так неспроста. Адже саме в четвер Ісус Христос показав братську любов і смиренність, обмивши ноги своїм учням. Це був останній день Сина Божого на землі перед його тяжкими стражданнями, які персоніфікуються Страсною п'ятницею.

Як зазначає Євангеліє, на Таємній Вечері Христос встановив Святе Причастя. Із давніх-давен до Чистого четверга, крім обряду євхаристії, зараховують молитву Сина Божого в Гефсиманському саду. У Чистий четвер належить очищати не тільки свою душу, але й увесь простір навколо, адже колись у цей день мала місце й зрада Іуди.

Листівка з Чистим четвергом

Ось чому сьогодні Чистий четвер пов'язують із прибиранням у оселі, відмиванням житла до блиску, раннім умиванням та купанням. Давайте тепер більш докладно поговоримо про те, що роблять у цей день. Дізнайтеся, коли найкраще купатися: о котрій годині це робити? Тут представлена найпотрібніша інформація.

Популярні новини зараз

Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут

Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам

Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні

Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня

Показати ще

Традиції та звичаї Чистого четверга: коли миються, фарбують яйця та печуть паску?

Чистий четвер потрібно проводити в чистоті. Саме тому, починаючи ще з півночі й до сходу сонця треба встигнути скупатися. Адже вода в цей день навіть у звичайному крані вважається магічною та цілющою. Таким чином очищається і душа, й тіло. Змивається весь негатив, накопичений за весь попередній рік.

У воду бажано класти срібло. Найкраще, якщо це буде срібний хрест. Через його брак потрібно класти будь-який інший срібний виріб, який є в оселі. Ось чому в народі кажуть, що потрібно купатися «в сріблі». І дітей варто купати так само. Із давніх-давен вважається, що срібло - найкращий захисник від нечистої сили.

У народі побутує повір'я, що четвергова сіль здатна вилікувати від найстрашніших недуг. Готують її саме в Чистий четвер особливим чином. Потрібно взяти у ніч із середи на четвер крупну сіль. Потім змішати її з м'якушем житнього хліба, вимоченим у воді, або з квасною гущею.

Замотавши вміст у ганчірочку, потрібно поставити її на самий жар у піч. Можна закопати в попіл та залишити на 3-4 години. Якщо накалювати сіль на сковороді, то згодом її потрібно потовкти в ступі. І при цьому читати молитви. Вважається, що чорна сіль здатна вилікувати від будь-якої хвороби, адже вогонь має своєрідну очисну силу.

Після обмивання потрібно сходити до церкви, очистити свої помисли від усього гріховного, причаститися. Прийшовши з храму додому, перш за все приступити до наведення порядку в оселі. Саме прибирання будинку має бути на першому плані. А потім уже можете пекти паску чи паски та фарбувати яйця.

У Чистий четвер ви можете прати, шити, мити підлогу, вікна й машину. Усе має блищати. У народі побутує повір'я: якщо в будинку в цей день буде брудно, то весь рік домочадці проведуть у сварках. І їх супроводжуватиме невдача.

Народне повір'я говорить, що брудну воду не варто виливати в межах будинку. Її варто виливати в тому місці, де нічого не росте, наприклад, на камені або дорозі. Крім цього, не варто залишати замоченою білизну або брудний посуд.

Наступний за Чистим четвергом день - Страсна п'ятниця, коли будь-які роботи по дому під забороною. А це означає, що ви повинні закінчити всі домашні справи саме в Чистий четвер. Коли закінчите з прибиранням, можете шити й вишивати, готувати різні страви, адже скоро - Велике свято. Але поки що - піст, і прийдешній день - Страсний, тому харчування протягом усього тижня особливо суворе.

Народні прикмети й звичаї: як залучити гроші?

Із давніх-давен у народі існує така прикмета для залучення грошей. Потрібно брати всі наявні в оселі гроші в руки та перераховувати їх тричі так, щоб ніхто не бачив, навіть домочадці й найближчі.

Рахувати гроші потрібно на сході сонця, опівдні й на заході. Перераховувати їх повинен той, хто завідує фінансовим становищем у сім'ї. Якщо хтось із домочадців може вам завадити при їх перерахунку, попросіть заздалегідь, щоб вас не турбували. А то весь процес піде нанівець.

Чистий четвер

Віддавати борги ні в Чистий четвер, ні у будь-який інший день до Пасхи не варто. Та й узагалі: нічого цінного в цей проміжок часу виносити з дому не можна. А ось робити перестановку меблів дуже навіть корисно. У народі існує повір'я: якщо в цей день переставляти меблі, то таким чином можна привернути до себе удачу. І ваше найпотаємніше бажання збудеться.

Ворожать у Чистий четвер із ранку таким чином. Потрібно виглянути у вікно. Якщо першою людиною, яку ви побачите за вікном, буде старий чи стара, отже, станеться біда - це віщує невдачу. Якщо вони з порожнім відром або порожньою сумкою, на вас чекає безгрошів'я.

Побачити домашніх тварин (кішку чи собаку) - до удачі й благополуччя. Особливо добре побачити молоду жінку у вікні - це віщує здоров'я та щастя. Бачити дитину або дітей, означає, що передбачається навчання або певний ріст у роботі.

Ще одне ворожіння пов'язане з пасхальною паскою. Для сім'ї прийнято пекти одну велику паску. Вкладіть у неї записки з пророцтвами. Напишіть побажання: чекає кохання, щастя або удача в бізнесі. Хто, що витягне, те й збудеться.

Погана прикмета в народі, якщо сімейну паска спробує хтось чужий або навіть побачить, як її будуть різати. Вважається, що в присутності інших гостей цього робити не можна.

У народі кажуть, що така подія знаменує біду й невдачу, нібито гості тільки додадуть проблем у ваше життя. Чужі люди можуть позаздрити. І після цього щастя чекати не доведеться. Ось чому свою сімейну паску варто розрізати й з´їсти тільки в своєму сімейному колі.

Чистий четвер

Якщо обрізати волосся в Чистий четвер або підстригати кінчики, чубчик, людина таким чином очищається від гріхів. Вважається, що волосся ростиме довгим, гарним і гладким, якщо постригти його в цей день.

Але найголовніше - молитва та покаяння протягом усього Страсного тижня. Коли в Чистий четвер будете вранці в церкві, не забудьте принести з собою додому свічку. Вона називається пристрасною. І повинна допомогти захистити домочадців від невдач і хвороб. Нехай свічка догорить у вашій оселі біля ікон. Це обіцяє благополуччя.

Тепер ви знаєте про всі прикмети в Чистий четвер. Мийтеся та купайтеся до перших променів сонця! Прибирайте в оселі, наводьте порядки, печіть паску та фарбуйте яйця. Не забудьте позбутися від старих непотрібних речей у цей день. Те, що давно не носите, можете віддати малозабезпеченим або просто викинути.

Ви - самі будівельники свого щастя. І сьогодні можете змінити своє майбутнє. Проведіть цей день із користю для душі та тіла. Почніть активну підготовку до світлого свята Великодня. Думайте про хороше, світле й добре в Чистий четвер, адже вода здатна матеріалізувати ваші думки. І пам'ятайте про те, що генеральне прибирання й чистота в домі - запорука вашого щастя.