Щодня на вулицях Дніпра ми бачимо величезну кількість бездомних тварин. У кожного свідомого громадянина при цьому виникає питання: що робити якщо вас вкусив безпритульний пес і наскільки при цьому великий шанс заразиться сказом?

Фахівці стверджують, що якщо вас укусила бездомна тварина або свій вихованець, який був не щеплений, потрібно терміново звертатися в лікарню. Самому від сказу вилікується нереально. Про це повідомляє "Інфтрматор".

Начальник лікарні ветеринарної медицини Дніпра, ветеринарний лікар Таміла Стручковська, завідувач лікарнею ветеринарної медицини Соборної та Шевченківського району Ігор Ткачук і епідемілог Госппродпотребслужби Геннадій Прокопенко розповіли, що потрібно робити в разі укусу бездомним тваринам або просто неприщепленим.

Таміла Стручковська розповіла, що в 2015 році в Дніпрі було зафіксовано 5 випадків сказу. У всіх випадках постраждалих покусали домашні собаки. Серед них був один летальний результат, в зв'язку з тим, що чоловік відмовився від вакцинації. У 2018 було зафіксовано три випадки - тоді розповсюджувачем була лисиця. Її популяція зараз підвищує всі норми. В 2019 - на даний момент вже два випадки. Варто зауважити, що пройшло всього два місяці нового року. Зараз джерелами стали коти.

Популярні новини зараз

Перевіряйте банківську картку: українцям додатково виплатять по 4000 гривень

Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики

Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років

Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп

Показати ще

Найчастіше випадки сказу зустрічаються в Самарському та Новокодакському районах, бувають і в Чечелівське. Це можна пояснити тим, що природа цих місць сприяє виживанню і розмноженню лисиць. У Самарському районі почастішали поява лисиць у дворах. Але крім лисиць до розмноження захворювання причетні також ослаблення боротьби з гризунами та несанкціонованого звалища.

Носії сказу - це лисиці, бездомні тварини, гризуни або кажани. Більшість тварин в Дніпрі - не щеплені. Але при цьому частіше кусають домашні вихованці.

Будь-яка тварина, яка вкусила людину і проявила агресію, вважається умовно зараженою. Тому протягом 24 - 36 годин з моменту укусу потрібно провести вакцинацію. Вихованець повинен отримати 4 щеплення і після цього у нього є шанс виправиться.

У разі укусу тварини потрібно провести спеціальну профілактику. Спочатку обробіть місце укусу лугом (хозяйсвенное мило), самі рану НЕ зашивають, краще зверніться до лікарні. Там лікар огляне рану і призначить курс лікування. Є кілька клінік, куди ви можете звернутися за допомогою в Дніпрі: обласна клінічна лікарня ім. Мечникова, обласна дитяча клінічна лікарня, лікарні №№1, 2, 6, 9, 12, 16, ЦРЛ Дніпровського району та поліклініки №№ 2, 6.

Геннадій Прокопенко розповідає, що якщо людина, заражений сказом не звертається за допомогою, він помирає в 100% випадках. Поетму в разі укусу не тягніть і відразу звертайтеся в лікарню!

Напам`ятаємо, що стережіться вовків: українців попередили про нашестя

Також "Знай.ua" повідомляв, в київському районі ввели карантин через сказ

Нещодавно "Знай.ua" писав, скажений кіт відправив на карантин цілий район Києва