Повір'я

Ситник був народним святом, коли столи ломилися від смачної їжі, закатували великий бенкет і королевою на столі була ячмінна каша на молоці, а королем - свіжий хліб з нового врожаю. За народною прикметою, якщо стіл не ломиться через лінь господині, то потрібно очікувати біди. Якщо їжу пересолили, то це господиня просто закохалася в когось. А щоб урожай і далі був вдалим, за повір'ям, потрібно вплітати в залишені на ниві ячмінні стебла лляні і вівсяні колоски і заговорювати ниву.

Зоряна ніч обіцяла врожайний рік в майбутньому, а сильний зорепад - епідемії, неврожай і голод. Люди вважали, що в цей день будь-яка помста повернеться до людини бумерангом. Також в цей день не можна було плакати - будуть сварки в родині.

Насправді було дуже багато заборон, якщо їх не дотримуватися, то можна накликати дуже багато горя. Наприклад не можна вітатися з першим гостем в будинку і торкатися до карт, щоб не було невдач. Якщо в цей день сушити постіь - будуть снитися жахливі сни; мити голову - до раннього облисіння; ставити паркан - до злодіїв; рахувати дрібні гроші до 12 дня - не буде великих купюр. Люди намагалися не проводити час даремно, щоб наступний рік не прожити порожньо. Не можна було заводити кошеня, воно принесете нещастя.

Популярні новини зараз

ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить

Таких цін не бачили давно: скільки доведеться заплатити за курячі та перепелині яйця

У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати

"Газмережі" просять встигнути до 20 травня: що потрібно зробити всім побутовим споживачам

Показати ще

Було багато заборон і про сіль. Якщо сусід прийшов зайняти її - це не до добра. Йому-то потрібно позичити, але потім дотримуватися обережності. А якщо у вас вдома сіль закінчилася сіль, то грошей не буде. Якщо ж будинку розсипали сіль, то це до подружньої зради.

Прикмети 12 вересня

  • По тому, де їжачок вирив нору, можна визначити погоду: на узліссі - до теплої зими; в гущавині лісу - до сильних заморозків. Найчастіше вітер буде з протилежного боку від входу в нору.
  • Теплий вечір і зоряна ніч обіцяли хороший урожай.
  • Якщо журавлі парять в небі і не поспішають відлітати, значить осінь буде теплою і без дощів.
  • Народились 12 вересня? Всього в житті будете домагатися з працею. Носити вам слід хризоберилл.