В цей день православна церква шанує пам'ять мучеників Андрія Стратилата, Теклі, Агапія і Тимофія Газький.

Інші назви свята:

  • «Фекла»,
  • «Андрій-тепляк»,
  • «Тепляк»,
  • «Андрій Стратилат ».


1 вересня в народі шанувався південний вітер - тепляк. селяни, одобрювали його, кивали на поле: «Гарні нині овеси стоять ».

Історія свята

Андрій Стратилат, що в перекладі означає головнокомандувач, жив в 4-му столітті і служив в римському війську. Так як він були християнином, то він зміг перевести на християнську віру багатьох своїх воїнів язичників. Тому його призвали на суд імператора. Але ні сам Андрій, ні його загін не захотіли відмовлятися від віри і тому їх піддали тортурам. Солдати поважали Андрія і цінували як воїна. Тому, щоб вони не збунтувалися, імператор наказав мучеників відпустити, але після вбити їх таємно.

Інші мученики - Тимофій, Фекла і Агапій - теж постраждали за свою віру. У той час були сильні гоніння християн і Тимофія привели на суд, звинувачуючи в злочинах проти богів язичників. Його катували, але мученик не зрікався віри. Через своє завзяття в переконаннях його вирішили спалити. А Агапія і Феклу віддали на розтерзання диким звірам.

Традиції і обряди

«На Феклу іменинник буряк », - говорили в народі і починали прибирання цього овоча. Буряк дуже шанували на Русі, його їли і білим, і червоним. Але червоний все ж цінували більше. Вважалося, що він має цілющі властивості. йому приписували «силу пом'якшувальну, поживну, прохолоджуючу, сечогінну і проносну ». Бурякове бадилля прикладали до очей, якщо вони запалювалися, а коріння використовували від зубного болю.

Популярні новини зараз

Комунальники готуються запровадити новий тариф: яка платіжка збільшиться майже на 40%

Залишать останню сорочку: які речі не будуть вилучати в ухилянтів-боржників

Українських водіїв внесуть до Реєстру військовозобов'язаних: чого чекати з червня 2024 року

Нові ціни на соняшникову олію, рис та сосиски: чи спорожніють гаманці

Показати ще


З буряка також робили різні страви, але в основному супи: гарячий борщ і холодну ботвинью. Звичайно ж ще робилися буряковий квас, сік, салати і просто подавали буряк вареним. Буряковий сік вважався кращим природним барвником, його навіть додавали в глазур, якою покривали пряники на свята. Також буряк і квасили, як капусту, щоб подавати його взимку.

У це свято жінка-іменинниця повинна принести додому кілька в'язок вівса. Одну поставити в жіночому кутку біля печі, дві в сінях і в світлиці (повір'я говорить, що це приносило достаток і відлякувало нечисть), а ще одну - в стайню, щоб лісовик не прийшов грати з кінською збруєю.