Біографія

Борис Альбертович Філатов народився в Дніпропетровську (Україна) 7 березня 1972 року.

Викладав цивільне право студентам Академії митної служби України, працював юристом на підприємствах.

У 2000 році Борис Філатов отримав право займатися адвокатською практикою. Брав участь в якості юриста в гучних судових процесах.

Співпрацюючи із засобами масової інформації, Філатов і сам зайнявся журналістикою. У 2005 році був автором і журналістом в проекті «Губернські хроніки». Зарахований в члени спілки журналістів. У 2009 році отримав почесний статус «Заслужений журналіст України».

У березні 2014 Борис Філатов був обраний заступником голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації з питань внутрішньої політики.

Як мер Дніпра, Борис Альбертович став відомим завдяки своїм гострим заявам.

Так, на сторінці в Фейсбук Boris Filatov він різко висловився про дії жителів Криму і сказав, що за такі вчинки потрібно вішати. Внаслідок цього його сторінка була видалена. Крім того, Філатов як прихильник ідеалів Євромайдану сказав, що подібним же чином слід діяти з деякими українськими чиновниками, яких теж слід «вішати» на думку політика.

Борис Філатов

Ім'я Бориса Філатова часто згадувалося в зв'язку з перерозподілом великих торгових площ в центрі міста Дніпро: готелю Асторія, ЦУМу та Дитячого Світу. В якості партнерів Філатова в цій справі були названі Геннадій Корбан, Геннадій Аксельрод і В'ячеслав Брагінський. Філатов подав позов журналістам за опубліковану версію про рейдерство нерухомості.

Філатов відкрив благодійний фонд, який постійно згадується в новинах місцевих каналів. Фонд займається допомогою дітям, переселенцям із зони АТО і реабілітацією військових.

Національність Філатова викликає постійний інтерес. Офіційно Борис Альбертович є українцем. Однак про себе говорить так: я не єврей, я практично казах.

Сім'я

Сім'я: дружина - Марина Вікторівна Філатова, дочка - Катерина Борисівна Філатова.

Освіта

Борис Філатов навчався в Дніпропетровському державному університеті за спеціальностями суспільствознавство та правознавство. У 1993 році отримав диплом з відзнакою.

У 1997 році Філатов захистив кандидатську дисертацію на тему «Теорія права. Філософія права ».

Кар'єра і бізнес

Борис Філатов як юрист брав участь в гучних розслідуваннях і судових розглядах, пов'язаних з ім'ям і діяльністю бізнесмена Ігоря Валерійовича Коломойського. За свідченнями українських засобів масової інформації Філатов значився адвокатом об'єднання Приват, яке займалося перерозподілом власності.

Борис Філатов заявляє, що це не відповідає дійсності. Політик стверджує, що його професійна діяльність в якості адвоката охоплювала різні українські компанії.

У ЗМІ широко висвітлювалися протистояння Філатова з такими політиками, як Павло Лазаренко, Святослав Олійник, Інна Богословська і Володимир Яцуба. Сам Борис Філатов неодноразово піддавався тиску з боку опонентів, а також численним спробам дискредитувати його за допомогою публікацій в інтернеті та пресі.

Борис Філатов

Юридична практика Філатова згодом переросла в успішний бізнес, У 2006 році Борис Альбертович офіційно заявив, що став доларовим мільйонером і задекларував свій прибуток.

У березні 2014 року Ігор Коломойський отримав пост губернатора Дніпропетровська, Борис Філатов був призначений його заступником.
Восени 2014 року Філатов висунув свою кандидатуру на позачергових виборах до Верховної Ради України і став депутатом восьмого скликання від 27 округу Дніпровської області.

За допомогою депутатів з фракції Блоку Петра Порошенка Борис Філатов був обраний головою Комісії з проблем приватизації.

У січні 2015 року депутати Філатов і Геращенко запропонували проект закону про кримінальну відповідальність за агітацію проти мобілізації.

Восени 2015 Борис Філатов повертається в Дніпро. Його кандидатура на пост мера була заявлена від партії УКРОП. 17 листопада Борис Філатов переміг на виборах, обійшовши свого опонента Олександра Вілкула. Коли Філатов приймав присягу мера, більша частина депутатів Дніпровської міськради покинула зал сесії.

Борис Альбертович Філатов задекларував нерухомість: квартири, будинки та земельні угіддя. Також в декларації заявлені машини, вертоліт і готівкові грошові кошти в доларах, євро та гривнях, які обчислюються в мільйонах. Філатову належить квартира в Дніпрі площею 280 квадратних метрів і будинок площею 1395 квадратних метрів в селі Підгородне Дніпровської області. Дружина Бориса Філатова, Марина - є власницею квартири в Києві площею 212 квадратних метрів, ціна якої становить 2 мільйони гривень. Також Марині Філатовій належить житлова площа у Дніпрі - 825 квадратних метрів, і будинок площею 462 квадратних метри, розташований в селі Орлівщина Дніпровської області. Крім того, вона є власницею п'яти земельних ділянок в різних областях України. У подружжя Філатових є нерухомість в Ялті і десятки паркувальних місць в місті Дніпро.

Готівкою на зберіганні Борис Філатов тримає один мільйон сто тисяч доларів і три з половиною мільйони гривень. Марина Філатова заявила про зберігання 346 тисяч доларів і півтора мільйони гривень. Подружжю належать понад шість мільйонів акцій в енергетичних підприємствах Тернополя, Львова, Полтави і Чернігова.

Борис Філатов

В автопарку Філатова числяться вісім автомобілів, серед яких є раритетні моделі вартістю від півтора до п'яти з половиною мільйонів гривень. Мер є власником вертольота Eurocopter вартістю вісімсот тисяч гривень, кількох мотоциклів, в тому числі раритетних, і чотирьох плавальних засобів.

Борис Філатов задекларував предмети мистецтва на суму 164 мільйони гривень. Це колекція японських статуеток нецке. Подружжя Філатових володіють колекцією цінних наручних годинників, ювелірних прикрас і хутряних шуб.

Раніше Філатов вніс до декларації так званий квиток, з яким він летить в космос - це путівка на космічний корабель вартістю 200 тисяч доларів.

Компромат і чутки

Якщо подивитися в офіційну біографію Бориса Філатова, то до 2005-го року там практично порожньо. Схоже мер Дніпра неслабо постарався, щоб приховати все. Але все-таки чимало інформації про його минуле залишилося.

Сам Філатов каже, що починав він під керівництвом Юлії Тимошенко, але це не зовсім так. Це був 1992-й рік, тоді кар'єра Юлії Володимирівни тільки починалася, але вона все ще була ніким в корпорації "Співдружність" де починав наш герой. Тоді головним в корпорації був Павло Лазаренко. Саме під його керівництвом і починав молодий Філатов.

Так чому ж він не згадує про це? Відповідь дуже навіть проста. Коли в 1998-му році з подачі Леоніда Кучми на корпорацію ЄЕСУ стався грандіозний "наїзд" податкових і правоохоронних органів, і її бізнес практично зупинився, а на початку 1999-го сам Павло Лазаренко був заарештований у США, то з його корпорації почали бігти всы - а одним з перших був якраз і сам Філатов. І втік він не куди попало, а в "Приват".

Знайомство з Коломойським, схоже, дуже добре вплинуло на кар'єру самого Бориса Філатова, і той брав участь у розвитку банку досить тривалий час. Однак був далеко не на перших ролях. Незважаючи на це, їх відносини з Коломойським тривали і далі.

Борис Філатов

А ось в 2014-му під час Эвромайдану перед Філатовим відкрилися нові можливості. За даними ЗМІ, Коломойський тоді вирішив вкластися в революцію і доручив організувати Філатову Майдан в Дніпрі. Уже розгорнули екран, почали готувати сцену ... але потім Філатов з Корбаном змінив плани і в січні 2014 го заявили про свій намір покинути Україну в зв'язку з політичними переслідуваннями з боку віце-прем'єр Олександра Вілкула.

Україну він так і не покинув, зате піар вийшов дуже навіть успішним. І після цього Борис Філатов дуже швидко змінився і став затятим націоналістом. У цей час він почав співпрацювати з Порошенком. Саме це і забезпечило йому швидку перемогу на виборах мера тоді ще Дніпропетровська.

Варто відзначити, що після того, як Філатов почав співпрацювати з Порошенком, його відносини з Коломойським значно погіршилися. І підтримка від олігарха чекати політики схожа не варто.

Кажуть, що саме Коломойський доклав руку до арешту Корбана. І можливо скоро помста олігарх наздожене і сам Борис Філатова.

Мер Дніпра Борис Філатов має намір викупити підприємство Дніпрокомунтранс за 300 тисяч доларів. Борис Альбертович звернувся за підтримкою до Президента України Петру Порошенко у вирішенні питання утилізації побутових відходів. Тим часом були зроблені спроби приватизувати Дніпрокомунтранс. Його керівник Лубинський був запрошений на зустріч з представником Корбана - Володимиром Горбом. Темою зустрічі була покупка Дніпрокомунтранса бізнесменами Горбом, Корбаном і Філатовим. Фахівці, направлені Володимиром Горбом, здійснили перевірку підприємства за технічними характеристиками, а також аудит і фінансову звітність.

Борис Філатов

Сьогодні заступник Бориса Філатова - Михайло Лисенко працює над створенням компанії УРЕА «Управління по ремонту та експлуатації автошляхів». Облдержадміністрація прийняла рішення закупити автомобільну техніку та необхідне обладнання на кошти міського бюджету. Сміттєвози планується придбати методом фінансового лізингу. Підприємство Дніпрокомунтранс працює за колишніми тарифами, які були встановлені п'ять років тому. При нових умовах вивезення побутового сміття тарифи піднімуться в три рази.

Фотографії

Борис Філатов

Борис Філатов

Борис Філатов

Відео

Посилання

Персональний сайт
Офіційний сайт Дніпровської міськради
Сторінка на Facebook
Інстаграм

Твіттер
Приймальна Бориса Філатова: 056-744-62-94.
Телефони гарячої лінії: 056-732-12-12, 095-732-12-12.