16-річний Володимир Петросян - громадянин Вірменії, проте живе в Білорусі і має вид на проживання. Тому в якості місця для спроби вербування білоруський КДБ вибрав паспортно-візову службу.

"Подзвонили з паспортного столу і щось дуже плутано говорили, що я повинен терміново прийти, щоб забрати якусь довідку. І, мовляв, справа дуже важлива - не можна ні забути, ні запізнитися", - розповів Володимир сайту Белсат.

Інспектор, який приймає документи в спеціальному віконці, була заздалегідь попереджена - Володимира попросили назвати прізвище і відразу ж повели в кабінет, де на нього чекав "лицар плаща і кинджала".

"У кабінеті чекав чоловік у штатському, на вигляд - років 30-35. Вітається зі мною за руку і каже: добре, що ви так пунктуально прийшли, ви у мене на сьогодні останній ", - згадує Володимир.

Чоловік у цивільному спочатку сказав, що він - працівник міліції Олександр Сергійович Вольнов з Московського РУВС. Але посвідчення не показав, тому що воно "залишилося у начальства". Пізніше в РУВС Володимиру повідомили, що ніякий Олександр Вольнов у них не працює.

Популярні новини зараз

Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"

Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку

Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома

Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було

Показати ще

Офіційною причиною зустрічі стало те, що, за словами "Олександра Сергійовича", всі іноземні громадяни з видом на проживання зобов'язані подати свою автобіографію. Він попросив хлопця прямо на місці написати її і ... запропонував допомогу.

Читайте також: П'яний мінчанин їздив по місту на газонокосарці

Володимир брав участь у гуртку "Активним бути добре" і семінарах, що організовували соціал-демократи "Молодої громади". Працівник КДБ, за словами Володимира, добре про це знав і навіть показував йому документи, в яких фігурувало прізвище хлопця.

Далі - більше: щоб показати, що від КДБ секретів немає, "Олександр Сергійович" почав розповідати про подробиці особистого життя Володимира, його поїздки, питати поіменно про друзів і подруг, навчання, називав прізвища викладачів.

"Почав натякати, що різна інформація може потрапити до батьків або друзів. Також зачитав положення, згідно з яким за 5 адміністративних порушень настає депортація, - Володимир перераховує ходи КДБ. - Я запитав, чи означає це, що вони збираються сфабрикувати на мене справу. Той запевнив, що ні, і що хоче зробити все по-хорошому. Він натякав на депортацію, але відкрито не погрожував. Тиснув. Бачив, що я хвилююся, що руки тремтять".

"Олександр Сергійович" почав розповідати Володимиру, що організація молодих соціал-демократів - "погана" і займається "брудними справами". Згадав про справу анархістів, яких визнали винними у підпалах. І запропонував Володимиру інформувати його, якщо стане відомо про якісь незаконні дії або наміри активістів. Мовляв, "коли нас попереджають про таке, то це не стукацтво, а добра справа".

Всього розмова тривала близько 1,5 години. Володимир сподівається, що після того, як спроба вербування стало широко відомою, "органи" від його відстануть. І запевняє, що у разі повторної спроби вербування весь зміст розмов стане відомо журналістам і користувачам соціальних мереж.

У правозахисному центрі "Вясна" підкреслюють, що співпраця зі спецслужбами в якості інформатора, згідно з білоруським законодавством, має бути добровільною. Використовувати під час вербування погрози, шантаж - незаконно.

"Людині, яка потрапить в подібну ситуацію, раджу відмовитися від співпраці під тиском і публічно оголошувати про спроби вербування", -говорить правозахисник Павло Сапелко.