Сьогодні до Азіатського банку інфраструктурних інвестицій (Asian Infrastructure Investment Bank, AIIB) вступили Бразилія, Грузія, Фінляндія, Данія та Нідерланди.

Про це повідомляє Корреспондент.

Заявки на вступ в банк на правах засновників до крайнього терміну 31 березня подали, за інформацією ЗМІ, 52 країни, у тому числі Росія. Від вступу в новий фінансовий інститут утрималися США і Японія.

Читайте також: Тибетська черниця спалила себе на знак протесту проти Китаю

Експерти розглядають AIIB як потенційного конкурента Міжнародного валютного фонду та Світового банку, що базуються в США . Американський міністр фінансів Джейкоб Лью вже попередив, що СБ і МВФ загрожує втрата довіри.

Популярні новини зараз

Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня

Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів

3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори

Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет

Показати ще

Тим часом директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард заявила, що Валютний фонд і Світовий банк готові співпрацювати з AIIB.

У Китаї неодноразово заявляли, що AIIB буде доповнювати існуючі міжнародні багатосторонні фінансові інститути.

Азіатський банк інфраструктурних інвестицій - міжнародна фінансова організація, створення якої було запропоновано Китаєм. Основні цілі - стимулювання фінансового співробітництва в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні, фінансування інфраструктурних проектів в Азії від будівництва доріг та аеропортів до антен зв'язку та житла економ-класу.

Організація оцінила, що регіон потребує близько 8 трильйонів доларів інвестицій в інфраструктуру в період 2010-2020 років для збереження економічного розвитку.
У червні 2014 Китай запропонував подвоїти статутний капітал банку, збільшивши його з 50 млрд до 100 млрд доларів, і запросив Індію до участі в проекті.

24 жовтня 2014 на церемонії в Пекіні було укладено угоду про заснування банку, підписану 21 країною: Китаєм, Індією, Таїландом, Малайзією, Сінгапуром, Філіппінами, Пакистаном, Бангладеш, Брунеєм, Камбоджею, Казахстаном, Кувейтом, Лаосом, М'янмою, Монголією, Непалом , Оманом, Катаром, Шрі-Ланкою, Узбекистаном та В'єтнамом.

Наступний етап - узгодження статутних документів банку, яке може завершитися до кінця 2015 року.