В понеділок у рамках фестивалю комедії "ГаШоТю" у столичному будинку кіно показали короткометражки молодих кінематографістів. Найкращу картину обирали українська актриса Тамара Яценко та режисер Дмитро Томашпольський.

Всього представили 4 роботи. Кожен фільм обговорювали журі та глядачі із зали.

"Українська жінка не повинна важити менше 50 кілограмів", - прокоментувала Тамара Яценко легку короткометражну комедію у французькому стилі "Не менше 50 кг" молодої української режисерки Марини Артеменко.

Кіно вже стало лауреатом понад 80 міжнародних фестивалів і розповідає про дівчину, яка не може потрапити на 20 поверх до робочого офісу, оскільки важить менше 50 кілограмів - не спрацьовує ліфт.

Читайте також: У Києві обрали кращий ролик про евроінтеграцію

Популярні новини зараз

"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати

Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну

Українцям доступна нова грошова допомога: хто отримає понад 10 тисяч гривень

Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто

Показати ще

Сестра Марини Оксана Артеменко, яка також представила спільну із сестрою кінороботу "Абонент" розповіла "Знай" про свої фільми, критику та, власне, проблеми української кіноіндустрії.

"У кожної людини є своя думка. Фільм може подобатись, може не подобатись - і це нормально. До критики треба відноситись спокійно - сприймати те, з чим згодні, і відсіювати те, з чим не згодні. Інакше не можна... Свої фільми критикувати важко, бо ти бачиш помилок більше, ніж інші глядачі. Взагалі до свого фільму ставишся інакше, ніж до інших", - розповіла вона.

Фільм "Абонент" дівчата знімали практично без фінансування. Безкоштовно працювала і знімальна група, і актори. Була ціла низка людей і організацій, які допомагали. Тим не менш, робота потрапила в секцію Short Film Corner Каннського фестивалю.

"І почалась його фествальна доля. Він побував вже на понад 40 фестивалях, отримав декілька нагород, в тому числі диплом від Гільдії кінознавців і кінокритків на "Кінотаврі" в місті Сочі", - підсумувала Оксана.

Режисерка та сенарист Марина Артеменко пояснила, що власні фільми ніколи не критикуються об'єктивно, як і не власні.

"Бо мистецтво – це та штука, яка з самого початку сприймається суб'єктивно. Кожен режисер завжди хоче щось виправити, допрацювати, дозняти, бо усвідомлюєш свої помилки. "Не менше 50 кг" - це мій режисерський дебют, знятий на державне фінансування. Можна сказати, що це те кіно, де ми не мали майже ніяких обмежень у виробництві".

Прем'єра фільму відбулася в рамках Ukrainian Film Corner на 63 Берлінському кінофестивалі у 2013 році. Пізніше кіно вийшло в прокат у збірці "Українська нова хвиля. Романтік". Побував на понад 85 міжнародних кінофестивалях і завоював 20 нагород.

Один із глядачів фестивалю, який представився Романом, сказав "Знай", що отримав масу задоволення від перегляду як короткомеражок, так і майстер-класу зі створення та поширення комедії, який провів наприкінці режисер Дмитро Томашпольський.

"Короткометражки були всі досить різними й непередбачуваними, авторам вдалося тримати мою увагу й співпереживати героям весь час. Майстер-клас був для мене особливо цінним, і не зважаючи на те, що дуже хотів їсти, все ж лишився і не пожалкував. Для себе відкрив жанр "комедії" з нового ракурсу, йшлося про творення і поширення комедії, про гумор, сатиру, а також про здатність сміятися над собою як показник "здоров'я" особистості і нації зокрема".

Фестиваль комедії "ГаШоТю" проводиться цього року вперше. Він розпочався 27 березня і триватиме до 1 квітня. Вхід на всі заходи фестивалю - вільний.