Православні християни готують на Різдво кутю. Здавна різні регіони України готували кутю по-різному.
Пропонуємо вам підбірку різноманітних рецептів цієї страви і правила її вживання. Кутєю починають вечерю. Тільки після неї можна приступати до решти страв. Це різдвяне блюдо готують з пшениці або рису.
До куті зазвичай додають узвар. Його готують із сухофруктів (груші, яблука і вишні). Інгрідієнти потрібно закип'ятити і дати настоятися, але не доводити до кипіння.
Кутя з пшениці
У неї можна додати цукати, завдяки чому в народі блюдо отримало назву "Барська кутя". Відомо, що її найчастіше готують на Закарпатті.
Масштабне березневе підвищення пенсій: 2300 отримають не всі
Штрафи за дрова: українцям підказали, як уникнути покарання за деревину на своєму подвір'ї
Мобілізацію урівняли для всіх: українцям оголосили вердикт щодо економічного бронювання
Пенсіонери також отримають свою "тисячу" на карту: кому адресовано надбавку
Для її приготування знадобиться дві склянки пшениці, 50 г цукатів, півсклянки волоських горіхів, мед.
Спочатку потрібно промити пшеницю і варити на повільному вогні дві години. У неї покласти чотири столові ложки меду або за смаком. Перед тим, як додати горіхи, їх потрібно подрібнити (можна в блендері, можна звичайною скелею для тесту). Обов'язково потрібно дати куті з медом настоятися, щоб смак був насиченим, тільки після цього додавати туди цукати і горіхи.
2. Кутя з рису
Для її приготування знадобиться 250 г рису, 100 г родзинок, 100 г мигдалю, цукор, кориця, мак. Ця кутя популярна в Полтавській області.
Спочатку для такої куті необхідно приготувати цукровий сироп і потримати мигдаль та родзинки в окропі (їх витягнути після 20 хвилин і ще раз промити).
Рис вариться як зазвичай, після цього додати розпарений мигдаль та родзинки і полити це корицею і цукровим сиропом.
Кутя з перловки
Не так популярна на Різдво, але є хорошим замінником рису і пшениці.
Для такої страви варто купити 200 г перлової крупи, 150 г маку, 50 г очищених горіхів, 50 г родзинок, мед і цукор за смаком, 0,5 склянки вершків.
Крупу варити у співвідношенні один стакан на три склянки води, її потрібно відцідити після приготування і перекрутити через м'ясорубку. Як і в попередньому рецепті, родзинки необхідно запарити.
Мак додати у вже готову перловку. Все це змішати з родзинками і горіхами. Для насиченого смаку необхідно додати вершки.
Читайте також: Українці в захваті від клубної версії "Щедрика" (відео)
Нагадаємо, що в різдвяну ніч прийнято ворожити. Народні повір'я свідчать, що в цю ніч ворожіння найправдивіші.