Виявляється, і у ковбаси буває день народження. Звичайно, чисто символічний, адже коли саме була приготування перша ковбаса салямі точно не відомо. Традиція святкувати День салямі 7 вересня з'явилася в США в 2006 році. Дві подруги Христина і Вірджинія так любили цей сорт ковбаси, що створили ціле Товариство любителів салямі. І почали 7 вересня пригощати нею усіх сусідів. Поступово традиція поширилася на все місто Хенрік, що у Вірджинії. Потім на весь штат. На сьогоднішній день людей, що відзначають цей день, можна зустріти по всьому світу. Портал "Знай.ua" зібрав для вас сім фактів про іменинника, яких ви, швидше за все, не знали.

1. Всупереч поширеній думці, салямі - це не копчена ковбаса, а в'ялена. М'ясо для неї сушать на повітрі, і в результаті ферментації воно набуває свій неповторний смак. До винаходу холодильника салямі особливо цінувалася в Південній Європі, так як завдяки ферментації має властивість довго не псуватися, навіть будучи нарізаною.

2. Назва салямі походить від італійського salame - ковбаса. Саме цей сорт асоціювався у європейців з Італією. Самі італійці словом salame часто називають будь-яке солоне і в'ялене м'ясо.

3. У США салямі проникла разом з піцою, спагетті і іншої італійською кухнею. Переселенці досить швидко "підсадили" інших американців на смачну солону ковбасу. Столицею салямі вважають Сан-Франциско, де до сих пір нащадки італійських емігрантів виробляють ковбасу за старими рецептами.

4. Крім італійців своїми видами салямі славиться Угорщина. Угорці називають її "умхересе" і готують куди більш гострою, ніж в Італії. Навряд чи у вас вийде знайти хоч один рецепт угорської салямі без гострого перцю чилі. Так що, пробуючи таку ковбасу, будьте готові до гостренького.

Популярні новини зараз

Терміново біжіть до супермаркету, поки не почалися тривалі відключення світла: що потрібно купити кожному українцеві

"Бусифікацію" обіцяють викорінити: ТЦК застосують новий підхід до мобілізації

"Тисяча Зеленського": як батькам отримати гроші за своїх дітей

Масштабне березневе підвищення пенсій: 2300 отримають не всі

Показати ще

5. Зовсім інший підхід до виготовлення салямі прийнятий в Неаполі. Тут ковбаса зовсім не гостра, солодкувата, злегка копчена. Вважається, що саме така салямі ідеально підходить як інгредієнт для піци. Винятком є ​​піца "Пепероні", традиційна для Калабрії. У ній ковбасі належить бути гострою.

6. Одними з претендентів на звання винахідників салямі є всюдисущі греки. Нещодавно при розкопках у грецького міста Саламі був виявлений рецепт ковбаси, який використовували ще в 2000 році до н.е. Італійці парирують тим, що рецепт був завезений до Греції з Апеннін, адже навіть назва міста, по суті справи, італійська. При цьому ані елліни, ані латиняни ніколи не зможуть переконати угорців, впевнених, що саме їхні предки придумали салямі.

7. Існує і музей Салямі. Він знаходить в Італії в місті Феліно. Будівля музею незвичайна - це справжня фортеця, збудована в 890 році. Тут вам покажуть весь процес виготовлення салямі. А в дегустаційному залі дадуть спробувати різноманітні види і сорти цієї знаменитої ковбаси.