Щоб підтримувати роботу мозку цієї осені, рекомендується включити до раціону більше сезонних овочів і фруктів, таких як журавлина та капуста, адже вони містять мінерали, що сприяють покращенню пам’яті та уповільнюють когнітивні порушення. Про це пише Verywell health.

Головний біль. Фото: скрін youtube

Батат

Батат, або солодка картопля, - коренеплід яскраво-оранжевого кольору, багатий на бета-каротин, вітамін С і клітковину.

Клінічний дієтолог Альберт Абаев зазначив, що батат містить антиоксиданти, які зменшують окиснювальний стрес і сприяють покращенню взаємодії між клітинами мозку.

Популярні новини зараз

Виплатять майже 2 400 гривень: які 5 доплат можуть отримати пенсіонери

Один клік і грошей немає: ПриватБанк попередив про нову загрозу

Виплати малозабезпеченим: яку допомогу можна отримати в грудні

Українці, у вас є Приват24? Банк терміново звернувся до клієнтів із заявою, перевіряйте у себе

Показати ще

Імбир

Імбир - сезонний інгредієнт, що містить вітаміни, мінерали та біоактивні сполуки, які допомагають боротися з окиснювальним стресом та хронічним запаленням.

Дослідження показали, що екстракт імбиру покращує пам’ять у групи здорових жінок середнього віку. Автори роботи припустили, що завдяки протизапальній дії кореня імбир може бути корисним для профілактики деменції.

Імбир. Кадр із відео на ютубі

Буряк

Буряк - яскравий коренеплід, багатий антиоксидантами, вітамінами та мінералами, включаючи фолати, калій, залізо та вітамін С.

Фолати в буряку допомагають знизити рівень гомоцистеїну - амінокислоти, яка може пошкоджувати судини та підвищувати ризик серцево-судинних захворювань. Вважається, що високий рівень гомоцистеїну також може бути пов’язаний із хворобою Альцгеймера та деменцією.

Журавлина

Журавлина - кислі червоні ягоди з антиоксидантними та протизапальними властивостями.

Дослідження 2022 року показало, що щоденне вживання невеликої порції журавлини підтримує пам’ять та здоров’я мозку у літніх людей.

Журавлина. Фото: Youtube

Листові овочі

Темно-зелені листові овочі, такі як капуста, шпинат і капуста коллард, мають багато корисних властивостей для мозку. Вони містять калій, залізо та вітаміни Е, К і С.

За даними досліджень, щоденне включення однієї порції таких овочів у раціон може уповільнити вікове зниження когнітивних функцій.

Матеріали новинного характеру не можуть вважатися призначенням лікаря і прирівнюватися до них. Перед прийняттям рішення обов'язково проконсультуйтеся з лікарем і зверніться до фахівця.