Цієї осені слід подбати про корисні заготовки. Йдеться про продукти, які можуть довго зберігатися, підтримують імунітет і до того ж можуть подорожчати ближче до зими, пише Eating well.
Гарбузове насіння
Не поспішайте викидати насіння після того, як розріжете гарбуз. Його можна підсушити чи запекти й отримати смачний перекус, що позитивно впливає на пам’ять. Гарбузове насіння містить багато клітковини, яка покращує роботу травної системи та сприяє збереженню когнітивного здоров’я.
Брюссельська капуста
У складі брюссельської капусти є сульфорафан - особлива рослинна сполука з родини хрестоцвітих, яка запобігає окисним процесам і позитивно впливає на мозок. Цей овоч чудово підходить для простого вечері. Але його не обов’язково відварювати - у сирому вигляді, натертий на тертці, він стане чудовим інгредієнтом для ситного салату.
Журавлина
Ця ягода особливо корисна для мозку. Її насичений червоний відтінок пояснюється вмістом антоціанів - пігментів із потужною антиоксидантною та протизапальною дією. Потрапляючи в організм, антоціани можуть долати гематоенцефалічний бар’єр, захищаючи нервові клітини й уповільнюючи розвиток нейродегенеративних хвороб, таких як хвороба Альцгеймера чи Паркінсона.
Графіки відключення світла можуть скасувати
Росія почала оснащувати шахеди ракетами: українцям пояснили нову небезпеку
Один клік і грошей немає: ПриватБанк попередив про нову загрозу
Українців попередили про масові перевірки: додому нагрянуть соцслужби
Листова зелень
Регулярне вживання листових овочів, наприклад шпинату, капусти кале чи листової капусти, допомагає зберігати ясність розуму, уповільнює вікове зниження пам’яті та покращує когнітивні здібності. У цих продуктах містяться важливі речовини - вітаміни E та K, бета-каротин і фолієва кислота, які підтримують роботу мозку.
Овес
Вівсянка не лише дає заряд енергії та допомагає контролювати рівень цукру в крові, а й зміцнює пам’ять. Овес належить до повільних вуглеводів, багатий на клітковину, вітаміни групи B та антиоксиданти, що позитивно впливають на когнітивні процеси.
Гриби
Додавання грибів у раціон пов’язують із покращенням пам’яті та мисленнєвих функцій. Достатньо хоча б однієї порції грибів на тиждень, щоб знизити ризик забудькуватості та підтримати здоров’я мозку.
Матеріали новинного характеру не можуть вважатися призначенням лікаря і прирівнюватися до них. Перед прийняттям рішення обов'язково проконсультуйтеся з лікарем і зверніться до фахівця.
- Нагадаємо, що потрібно зробити перед вживанням продуктів, щоби не отримати дозу нітратів.
- Раніше ми розповідали, що дешева крупа виявилася ключем до довголіття: уповільнить процес старіння та захистить серце.
- Також наш портал інформував, що здоров'я буде як у космонавта: стало відомо, ось яких напастей може захистити виноград.