Ексміністерка охорони здоров'я Уляна Супрун продовжує свою кар'єру медичної блогерки. Цього разу спеціалістка з багатьох галузей медицини разом з лікаркою-педіатром Лідією Бабич прокоментувала можливі проблеми зі шкірою немовлят. Більшість з них не потребує жодних дій, однак на деякі тривожні сигнали все ж слід звернути увагу.

Читайте Знай в Google News!

Жовтяниця

Поширеною проблемою в новонароджених дітей є жовтяниця: коли шкіра та очі забарвлюються в жовтуватий колір. Причина в тому, що після народження в дітей змінюється тип гемоглобіну. Частина еритроцитів руйнується і як наслідок може з'явитись жовтяниця.

Не треба непокоїтися — жовтяниця зазвичай є частиною нормального процесу адаптації новонародженого і не означає, що дитина хворіє. Упродовж першого тижня життя жовтяниця розвивається приблизно у 60% доношених і 80% передчасно народжених дітей.

Популярні новини зараз

Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня

"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте

Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів

Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень

Показати ще

У більшості випадків жовтяниця з’являється, коли дитині виповнилося три-чотири дні, і зникає сама по собі, приблизно через десять днів. У немовлят, яких годують груддю, жовтяниця може тривати трохи довше. Але це не привід переводити дитину на суміш чи кип'ятити грудне молоко. Припинення грудного вигодовування не рекомендується, оскільки ризик жовтяниці не перевищує переваги від грудного молока.

Однак, трапляється, що дитині може знадобитися лікування, оскільки жовтяниця може бути пов’язана з іншими проблемами зі здоров’ям. Особливо, якщо симптоми виникли протягом 24 годин після народження або тривають більше ніж 3 тижні.

Тривожні ознаки:

Рання жовтяниця (виявляється до 24 годин) є фактором ризику важкої гіпербілірубінемії, яка потребує лікування.

Жовтяниця, яка супроводжується темною сечею та знебарвленим стулом (може свідчити про порушення виділення жовчі).

Недостатній набір ваги дитини (може посилювати та подовжувати жовтяницю).

Якщо лікар або акушерка вважають, що рівень жовтяниці високий, вони можуть взяти аналіз крові, щоб побачити, чи потребує дитина лікування. У таких випадках дитині можуть призначити фототерапію.

Після народження шкіра в більшості немовлят не сильно схожа на гладеньких рожевих малюків з реклами. Вона може виглядати сухою, ви також можете помітити на ній різноманітні плями. Але переживати не варто. Більшість з цих ознак зникають протягом кількох тижнів і не потребують лікування.

Оскільки, шкіра немовлят ще незріла і дуже чутлива, не рекомендується використовувати жодних засобів для догляду, бо може виникнути подразнення. Проте, якщо на шкірі з'являються тріщини через надмірну сухість, скажіть про це лікарю — він чи вона порадять відповідний догляд.

Акне

Має вигляд дрібних червоних чи білих прищиків, які з’являються на обличчі, переважно на щоках, носі та лобі. Це дуже поширене явище, яке виникає протягом перших двох-чотирьох тижнів після народження дитини. Зникають вони після трьох-чотирьох місяців, без додаткового втручання. Щоб запобігти виникненню акне новонароджених ви не можете зробити нічого. А от відмовляючи в повноцінному харчуванні через забобони, що жінка має сидіти на дієті, коли годує грудьми, зробите тільки гірше і собі, і малюку.

Родимі плями

Найпоширенішими родимими плямами у новонароджених є маленькі рожеві або червоні V-подібні сліди на лобі, верхніх повіках або шиї, які ще називають “слідами лелеки” або “лососевими плямами”. Вони поступово зникають, але може пройти кілька місяців, перш ніж їх зовсім не стане.

Темно-червоні та злегка підняті “полуничні сліди” (інфантильна гемангіома) досить поширені. Вони іноді з’являються через кілька днів після народження і поступово стають більшими. Їм може знадобитися деякий час, щоб зникнути, але зазвичай вони зникають поступово.

Але, якщо вас турбує родимка, навіть якщо ви не можете пояснити чому, покажіть її лікарю.

Червоні прапорці, коли слід звернутися до лікаря:

Вас турбує родима пляма

Вона знаходиться близько до ока, носа або рота

Родимка стала більшою, темнішою чи яскравішою

Родимка болить

У дитини 6 чи більше пласких родимок світло-коричневого кольору

Вроджена родимка великого розміру

Рідко, але деякі родимі плями все ж потребують медичного втручання. Можливі методи лікування включають ліки, лазерну терапію чи хірургічне втручання.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, що Супрун назвала головні причини суїцидів серед молоді.

Як повідомляв портал Знай.uа, Google Chrome навчили блокувати" важку " рекламу.