Смерть людини може супроводжуватися відчуттям умиротворення, спокою чи навіть ейфорії.

Про це розповів британському BBC Future почесний клінічний науковий співробітник Ліверпульського університету і спеціаліст з паліативної медицини Шеймус Койл.

Койл, що має справу з пацієнтами, які неминуче помруть, поділився своїм багатим досвідом й інформацією з найновіших досліджень про смерть.

Науковець розказує, що багато його пацієнтів у період "активного вмирання", який триває від декількох днів до тижня, відчували сильні зміни у своєму відчутті світу. Хоча фізичний стан помираючих був, очевидно, незадовільним і хворі ставали кволішими й втрачали здатність приймати їжу чи навіть ліки, це не завжди супроводжувалося пригніченням настрою.

Койл пов'язує це з можливим викидом нейромедіаторів, що відповідають за відчуття задоволення - ендорфінів і серотоніну. На жаль, досліджень у цій галузі бракує в порівнянні з іншими сферами медицини, такими, наприклад, як лікування раку.

Популярні новини зараз

Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом

"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня

Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей

Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору

Показати ще

Хоча нещодавне дослідження на лабораторних щурах змогло довести виділення серотоніну у помираючих тварин, невідомо, чи можна екстраполювати ці дані на людей. Також недостатньо доведеною є гіпотеза про викид ендорфінів - це припущення, в основному, засновується на даних про зменшення болю в останні моменти життя.

Лаокоон та його сини, скульптура

Койл зазначає, що помирати - це не боляче, і люди, які не страждали від болю через хворобу, що й привела їх до фіналу життя, навряд будуть страждати від самого моменту смерті. Однак достатніх доказів цьому теж нема.

Медик підсумовує, що смерть - це завжди індивідуальний досвід, тому сформулювати якісь загальні правила неможливо. Койл стверджує, що люди навіть з подібним діагнозом, життєвим досвідом і релігійними переконаннями дуже по різному переживають смерть.

Нагадаємо, раніше вчені розповіли який у смерті колір, і це не чорний.

Як повідомляв портал "Знай.ua", з мозком людини після смерті відбувається страшне: до останнього не хоче вірити.

Також "Знай.ua" писав, що жодного світла в кінці тунелю немає, вам нахабно брехали: як виглядає смерть насправді.