У МОЗ назвали кількість українців, які можуть захворіти на грип у сезон 2019-2020 рр. - 6,7 мільйона осіб. Україну атакуватимуть аж чотири штами вірусу, тому медики радять профілактичні методи для запобігання хвороби.

Всесвітня організація охорони здоров'я повідомила, що очікується спалах трьох основних штамів грипу та одного додаткового: H1N1; H3N2; Colorado; B/Phuket. Набагато нижча ймовірність захворіти у тих, що робили щеплення у минулому році. Український лікар, керівник мережі клінік Your Baby-Your Family Андрій Волянський дав відповіді на найпоширеніші питання українці, повідомляє Strana.ua.

Профілактика грипу, ілюстрація: strana.ua

Медик зазначив, що раз у кілька років в Україні трапляється сезон з вищою захворюваністю і навіть летальними випадками так було у 2009-2011 та 2015-2016 роках. Крім того, Волянський зазначив, що Україна більш схильна до пандемій, оскільки має великий відсоток нещеплених громадян. Лікар наголосив, що грип може повестись непередбачуваним чином і сезон в результаті може бути важким.

"Україна — найбільш постраждала від пандемії у світі країна. Це поєднується з абсолютною нещепленістю нашого населення проти грипу? Думаю, так. У Росії і США прищеплюється близько 40% населення, а в ЄС — близько 30%, в Україні 0,5%", - наводить сумні цифри лікар. Андрій Волянський

Популярні новини зараз

Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут

Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень

За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити

Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати

Показати ще

Симптоми грипу, ілюстрація: Центр громадського здоров'я

Симптоми. Спеціалісти ВООЗ зазначають, що грип супроводжується температурою тіла до 39 градусів. Часто хворий відчуває інтоксикацію: нудота, блювота, головний біль, зниження апетиту, загальна втома, запаморочення, ломота в тілі, можлива діарея. Першими симптомами є закладеність носа, біль у горлі, можливий кон'юнктивіт.

Лікування. В першу чергу необхідно звернутися до свого лікаря в поліклініку і в жодному разі не займатися самолікуванням. Особливу увагу медики звертають на лікування антибіотиками, використання яких в більшості випадків є неоправданим і навіть може зашкодити. Часто для лікування грипу можна обійтися противірусними, які призначає лікар. При перших симптомах рекомендовано скоротити контакт із близькими, особливо з дітьми. При грипі потрібно дотримуватися постільного режиму, часто міняти постільну білизну та робити вологе прибирання. Хворому рекомендовано вживати багато рідини, наприклад, чаю з лимоном, малиною або смородиною — тут підійде будь-яке варення.

Лікування грипу, ілюстрація: strana.ua

Після консультації лікаря можна додати додаткові ліки: жарознижувальні або протиалергічні. Неправильне лікування грипу може спричинити до жахливих ускладнень. Дозволяється самостійно застосовувати хіба що спреї від закладеності носа і морська сіль для його промивання, а також полоскання горла.

Профілактика. Найдієвішим способом профілактики грипу є щеплення. Проте варто приєднати й додаткові методи — ретельну особисту гігієну. ГРВІ та грип найчастіше передаються повітряно-крапельним шляхом, тому у місцях скупчення людей можна використовувати маску одноразового використання. Після відвідування громадських місць потрібно мити руки, а також застосовувати антибактеріальний гель.

Корисним буде приймання вітамінів, як аптечних, так і домашніх: часник, перетертий лимон, журавлину або іншу ягоду, багату вітаміном С. Крім того, є дуже важливим уникати переохолодження. Особливо критично, щоб взуття не пропускала вологу.

Допис медика Андрія Волянського, скріншот: Facebook

Допис медика Андрія Волянського, скріншот: Facebook

Нагадаємо, раніше українців попередили про вірус Коксакі: у МОЗ розповіли про симптоми та лікування

Як повідомляв портал "Знай.ua", виховання чи генетика: що насправді успадковують діти від своїх батьків

Також "Знай.ua" писав, що стрес, паніка та гнів: скільки людей не можуть жити без смартфона і чому це так небезпечно