Практикуючий стоматолог-ортопед і засновник мережі діагностичних рентген-центрів Voxel Булат Шакіров розповів, як зміниться стоматологія в найближчі десять років, а наукові і технічні досягнення допоможуть не боятися стоматологів.

Повсюдна 3D-діагностика

Уже сьогодні нейронні мережі, переглядаючи зображення, діагностують меланому, рак молочної залози, пневмонію та інші захворювання не гірше лікарів.

За словами фахівця, штучний інтелект буде застосовуватися і в діагностиці захворювань порожнини рота. Наприклад, в аналізі 3D-знімків.

Стоматолог каже, що штучний інтелект вже зараз може сам скласти протокол стану зубощелепної системи і поставити діагноз, але наразі стоматологи самі перевіряють кожен знімок за допомогою фахівців.

3D-діагностика, фото Getty Images

Пристрої для визначення відповідної посмішки і зубів

Зараз форма зубів, прикус, колір коронки залежать від художньої фантазії фахівців.

Однак, незабаром в тираж вийдуть вже існуючі сканери обличчя, які будуть моделювати ідеальну зубощелепну систему людини. Невеликі пристрої і додатки підказуватимуть, який зуб потрібен, якого кольору, яка форма зубів краще підійде під тип обличчя. Разом з протоколами 3D-діагностики пацієнт зможе отримати високоточну модель, яку можна буде приміряти на своє обличчя, як маску в Instagram.

Роботи замість стоматологів

Ще в 2017 році в Китаї пройшла перша операція з імплантації зуба без участі людини. Фахівці лише задали напрямок, кут рухів і параметри глибини, а робот сам вставив пацієнту два штучних зуба, надрукованих на 3D-принтері. Похибка склала 0,2 мм.

Популярні новини зараз

За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників

Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня

Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку

Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень

Показати ще

імплантації зуба без участі людини, фото Getty Images

Американські розробники придумали мікророботов, які вміють видаляти мікроскопічний наліт з поверхні зубів. Такі каталітичні антимікробні роботи керуються магнітним полем.

У найближчі 5-10 років автономні роботи і роботи-асистенти зможуть випалювати карієс лазером, заливати порожнини композитом і підсвічувати потрібні ділянки. Фахівець запевняє, що вже скоро стоматологічний кабінет буде схожий на майстерню Тоні Старка.

Вирощування зубів

Імплантат, коронки та інші протези - все це штучні заміни зубам, які вимагають додаткового догляду. Але своє, рідне, завжди краще. Тому стоматологія буде шукати способи не замінювати зуби на протези, а вирощуватиме рідні зуби з хромофобних клітин.

вирощування зубів, фото Getty Images

Біологи та інші фахівці вже навчилися вирощувати справжні зуби в лабораторії, прямо в порожнині рота у мишей, і придумали пасту, яка відновлюємо емаль зуба.

Тканинна інженерія та регенеративна медицина стануть основними напрямками стоматології, вважає медик.

Нагадаємо, поляки надають перевагу львівськім стоматологам

Як повідомляв портал Знай.ua, навчання стоматологів у Харківському націонільному медичному університеті займає найвищі позиції у рейтингу

Також Знай.ua писав, у Львові діє незвичайний стоматологічний кабінет - тут лікують зуби тваринам