Чи не мала частина людей в повсякденному житті стикається з таким недугом як алергія. І говорячи про неї, одне з перших місць займає амброзія, як одна з головних причин появи захворювання. Цвіте амброзія з кінця липня - до початку жовтня. Але зі зміною клімату, немає точної інформації коли закінчується цвітіння амброзії. В цей період часу у людей, які страждають алергічними реакціями, маса незручностей. У період підвищеної чутливості недуга супроводжується головними болями, нежиттю, висипанням на тілі, в особливо проблемних випадках людина може непритомніти.

Щоб спокійно і безболісно проходив період цвітіння, потрібно знати як лікувати цю недугу, а також необхідно розуміти, що собою являє ця рослина.

Що собою являє амброзія?

Амброзія, як і ряд інших рослин, які можуть викликати алергічні реакції не потребує посадки, вона є бур'яном, має жовті квіти. Рослини дуже родючі, можуть відтворювати до мільярда зерен пилку, квітки поширяться на великі відстані. Основний вплив амброзії на слизову оболонку і на шкіру людини. Навіть здорова людина, яка в повітрі зловив пилок може стати алергиком. Полинолиста амброзія є однорічною рослиною, але від свого опилювання цвіте щорічно. При чому повністю вилікуватися від симптомів алергії неможливо, але цілком реально мінімізувати їх вплив на організм і період цвітіння буде проходити спокійно і безболісно.

Як проявляється алергія

Щоб запустився алергічний процес, то пилок цього шкідливого рослини повинна потрапити на шкіру або на слизову оболонку людини. Алергія супроводжується такими симптомами:

Популярні новини зараз

Приречені на навіпголодне існування: частина стареньких буде жити на 2361 гривню

Унітаз буде як новий: секретний лайфхак досвідчених господарок

Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень

Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше

Показати ще
  1. Нежить, почервоніння носа;
  2. Почервоніння очей і сльозотеча;
  3. сверблячка;
  4. Підвищення температури тіла;
  5. Поява висипки на тілі;
  6. Першіння в горлі, утруднене дихання.

Алергія на амброзію і у дитини, і у дорослого може супроводжуватися поганим настроєм, періодичної безсонням, зниженням концентрації уваги. Позбутися від цих симптомів дуже реально, але іноді людина сприймає всі ці симптоми як реакцію організму на якийсь стрес або переохолодження і приймає медичні препарати, прийом яких не за призначенням маже тільки погіршити ситуацію.

Як мінімізувати алергію на амброзію

Людина з алергічною реакцією повинена розуміти, що боротьба з алергією починається з відвідин медичного кабінету алерголога. Як ми вже сказали повноцінно позбудеться від цієї недуги немає можливості, але можна зменшити вплив подразників на організм.

Спеціаліст проводить ряд шкірних тестів, які дозволяють зрозуміти ступінь алергічної реакції і тоді вже може призначити спеціальне, індивідуальне лікування конкретно для вашого організму. Виходячи з результатів тестів лікар призначає медикаментозне лікування, це може бути спрей, таблетки, алергічні уколи. Ефективний засіб від алергії це вакцина або щеплення, яка призначається тільки лікарем після певних маніпуляцій і досліджень.

Самостійно підбирати ліки для лікування вкрай не рекомендується.

Щоб не погіршити ситуацію, важливо убезпечити себе від впливу пилку і на побутовому рівні. Так, під час цвітіння амброзії рекомендується тримати вікна і кватирки закритими, частіше користуйтеся вентилятором або кондиціонером. Вранці в повітрі витає максимальну кількість пилку, тому постарайтеся не виходити рано на вулицю, адже такий подразник здатний зіпсувати настрій і самопочуття на весь прийдешній день. У будинку регулярно потрібно проводити вологе прибирання, під час цвітіння амброзії частіше приймайте душ, щоб змити з себе пилок, який можливо потрапив на вашу шкіру. Для власників домашніх тварин рекомендовано купати їх особливо після вуличної прогулянки. Тварини особливо собаки на своїй шерсті можуть переносити алергічний пилок, варто собакам обтруситися в будинку, як пилок миттєво потрапляє в повітря і осідає на ваших речах.

Для жителів приватного сектора рекомендується з початком літнього сезону виривати з корінням траву і не чекати її цвітіння, для жителів багатоквартирних домів необхідно своєчасно подбати про те, щоб співробітники відповідних компаній скосили ця рослина.

У період цвітіння амброзії у пацієнта серед особистих речей, під рукою завжди повинні бути антигістамінні препарати, які зможуть знешкодити загострення симптомів. Якщо ж у людини з алергічною реакцією з'являється свербіж очей, сльозоточивість, то необхідно використовувати офтальмологічні краплі.

Деякі препарати містять в собі підвищену кількість білка, що при неправильно прийомі може викликати додаткову алергію, тому замість того, щоб займатися самолікуванням варто звернутися до фахівця і прислухатися до його рекомендацій і призначень.

Використання народних засобів при лікуванні амброзії

Окрім медикаментозного лікування існує безліч народних засобів правильне і систематичне застосування яких має полегшити життя алергікам. пропонуємо ознайомитись з кількома народними засобами які допоможуть впоратися з алергією:

  • Беремо сік з 8-10 пучків селери, додаємо до нього 2 столові ложки меду і приймаємо двічі в день до їжі по пару столових ложок.
  • Одну столову ложку кропив'яного листя, заливаємо склянкою окропу, томити на самому маленькому вогні протягом 10 хвилин. Готовий відвар потрібно остудити, приймати 3-4 рази на день по одній столовій ложці.
  • Для цього відвару застосовуються соснові голки і шипшина. Потрібно подрібнити 5 ст.л. соснових голок, додати до них 2 ст.л подрібненого шипшини, залити літром води і томити протягом 10 хвилин. Пити замість чаю протягом дня. Рекомендується робити відвар, щоб його вистачало на один-два дні.
  • Деревій, який можна придбати в аптеці або зібрати власноруч необхідно наполягати, як чай - невелику жменьку заливати гарячою водою, дати настоятися і можна вживати протягом дня.
  • При алергії на допомогу приходять мед і прополіс, але так як мед і сам є алергеном, то пробувати приймати його слід в малих дозах.
  • У лікуванні алергії допоможе органічно мінеральний продукт муміє. Такі ліки потрібно приймати в невеликих дозах, кілька разів на добу.
  • Рекомендується провести чистку організму за допомогою активованого вугілля;
  • Корисну дію надають інгаляції з ароматичними маслами. Їх рекомендується проводитися особливо тоді, коли долає кашель, дрібна висипка по тілу і сверблять очі. Інгаляцію рекомендується робити раз в 3-4 дня.

Кращі народні засоби в нормованих дозах допоможуть не тільки мінімізувати вплив алергії, але ще і в цілому зміцнять організм.

Можна лікуватися і медикаментозно, і народними засобами, але потрібно починати з малих доз і ретельно спостерігати за реакціями свого організму. Народне лікування вважається особливо доречним, коли у пацієнта настала вагітність. В особливому становищі є ряд ліків і препаратів, які не можна приймати особливо на ранньому терміні. Найефективніші методи лікування необхідно підібрати для конкретної людини, адже немає ймовірності, що якщо одному допоміг настій трав і певний ліки, то і всім алергікам допоможе. Варто пам'ятати, що при кожному прийомі того чи іншого препарати можливі наслідки, тому необхідний ретельний контроль за собою і своїм станом.

Під час цвітіння важливо дотримуватися правильного харчування і режиму дня. Харчуватися потрібно по трохи, але часто, але при необхідності потрібно підключити дієту і навіть легке голодування. Чітко дотримуючись режиму дня: харчування, роботи і відпочинку, тоді можна тримати свій організм в нормі, не перевантажувати його і не додавати зайвого стресу.

Профілактика алергії у дітей і дорослих

Кращий спосіб зменшити вплив алергічної реакції це за раніше вжити всіх необхідних заходів для цього. Своєчасна підготовка полегшить життя і знизить рівень численних незручностей.

Профілактичні заходи від алергії:

  1. Як надійної профілактики може служити очисник повітря, зволожувач повітря або кондиціонер. Навіть при закритих вікнах в вашому домі буде достатньо повітря і вологи, щоб ваш організм добре себе почував.
  2. Рекомендується носити одяг з натуральних тканин, так як синтетичні матеріали можуть стати додатковим подразником і викликати свербіння і неприємні відчуття особливо в жаркий сезон.
  3. Міняти постільну білизну необхідно раз в 10-14 днів. Немає необхідності ставити прання на високе число градусів, досить поставити на 30-40 градусів, просто щоб освіжити постіль.

Головне пам'ятати, що складний період цвітіння і алергії не вічний, амброзія це сезонна трава і період її цвітіння скоро завершиться. Важливо налаштовувати себе на позитивний результат в будь-якій ситуації і боротися з подразниками виключно тим методом, і застосовувати ті рецепти, які підходять саме вам.