Голос - це така звична річ для людини, що на неї просто не звертають уваги. Однак саме голос - наша візитівка, яка формує образ про людину й навіть може розповісти про її темперамент, вподобання й хвороби.

Читай Знай.ua в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Під час розмови людина використовує близько 100 м'язів, зокрема, м'язи грудей, шиї, щелепи, язика та губ. Кожен м'яз являє собою пучок, що складається із сотень і тисяч м'язових волокон. Для управління цими діями використовується більше нейронів, ніж при ходьбі або бігу. Ми не замислюємося над тим, яка робота відбувається в цей момент в організмі, – просто говоримо або наспівуємо.

Чудові новини!
Тепер Знай.ua став ще ближче і доступніше. Швидше завантажуй додатки для Android або IOS і залишайся в курсі останніх подій. Усе це у неповторній подачі журналістів нашого порталу!

Популярні новини зараз

Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня

Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати

ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення

З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію

Показати ще

В утворенні звуків бере участь весь мовний апарат. Струмінь повітря, що виходить з трахеї, проходить через голосові зв'язки. Якщо вони не напружені, то повітря проходить вільно, голосові зв'язки не вібрують, а якщо напружені і зближені – струмінь повітря, проходячи між ними, коливає їх, в результаті чого утворюється голос. Рівень його звучання безпосередньо пов'язаний з довжиною голосових зв'язок – у чоловіків вони довші і масивніший, ніж у жінок і дітей, тому чоловічі голоси звучать нижче, на частоті від 80 до 240 Гц, в той час як жіночий діапазон – від 140 до 500 Гц.

Тембр голосу формується індивідуально й залежить від будови й стану голосових пазух. Саме тому наш голос змінюється під час хвороби.Тембр голосу залежить від голосових зв'язок і являє собою характерно забарвлений звук. Вважається, що він неповторний і унікальний у кожного з нас, як відбитки пальців.

Порушення мовлення можуть бути вродженими або виникли після травм, важких операцій і глибоких переживань. При патологічних змінах виникає алалія – повне або часткова відсутність мовлення у дітей, зумовлене недорозвиненням або поразкою областей головного мозку.

Заїкання – проблема, що виникає у дітей при судомному стані м'язів голосового апарату. Проявляється у вигляді порушення ритму, темпу і розміреності мови. У сільській місцевості, де життя спокійніше, відсоток таких дітей мінімальний. Вчені вважають, що існує спадкова схильність до заїкання.

Нагадаємо, за крок від онкології: вчені визначили, як розпізнати наближення хвороби.

Як повідомляв раніше Знай.uа, Супрун пояснила, звідки береться зайва вага: прочитайте це перед тим, як сісти на дієту.

Також Знай.uа писав про те, що вчені з'ясували, хто стане довгожителем: група крові відкрила головний секрет.