Візуальні галюцинації у людей можуть виникнути в результаті багатьох причин, в числі яких психоделічні речовиние і психіатричні захворювання.

Як пише Medical News Today, нещодавно група дослідників з університету штату Орегон спробувала отримати більше інформації про те, як галюцинації впливають на мозкову діяльність.

Їх нове дослідження, проведене на мишачих моделях, виявило деякі сюрпризи.

Галюцинації

Дослідники вводили мишам речовину під назвою 4-sодо-2,5-диметоксіфенілізопропіламін (DOI) — галюциногенний препарат, який дослідники часто використовують в експериментах на тваринах.

Популярні новини зараз

Vodafone порадував абонентів безкоштовним інтернетом: як отримати

Пенсіонери отримають значну доплату до пенсії: кому і скільки добавлять найближчим часом

ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить

Таких цін не бачили давно: скільки доведеться заплатити за курячі та перепелині яйця

Показати ще

Як і інші галюциногени, включаючи ЛСД, DOI взаємодіє з рецепторами серотоніну 2A, які беруть участь у процесі повторного поглинання серотоніну, хоча вони також можуть грати інші, поки що невідомі ролі в мозку.

Після прийому препарату дослідники показували гризунам кілька зображень на екрані і використовували різні спеціалізовані методи для реєстрації нейронної (клітинної активності мозку) активності цих гризунів.

Галюцинації

Команда виявила, що миші відчували зниження сигналу між нейронами в зорової корі — області мозку, в основному відповідає за інтерпретацію візуальної інформації. Терміни запуску нейронів також змінилися.

"Ми були здивовані, виявивши, що галюциногенний препарат призвів до зниження активності в зорової корі", — пояснює Кріс Ниэлл.

Дослідники також побачили, що візуальні сигнали, що передаються в зорову кору, були схожі на сигнали, що посилаються при відсутності препарату, а це означає, що мозок все ще отримує ту ж візуальну інформацію, але не може її правильно обробити.

Команда вчених згодна, що вивчення галюцинацій на мишачих моделях не ідеально, потрібні випробування на людях.

Проте дослідники відзначають, що ті ж види наркотиків, які викликають галюцинації у людей, також викликають видимі зміни в русі і поведінці мишей.

Галюцинації

Нагадаємо, компонент, що входить до складу галюциногенного напою аяуаска, може послужити основою для нового методу лікування цукрового діабету.

Як повідомляв портал "Знай.uа" мікродозинг псилоцибінових грибів стимулюють творчі ідеї.

Також "Знай.uа" писав, що вживання марихуани, а також продуктів на її основі, змінює сприйняття болю.