Зараз багато говорять про те, що рослинна дієта приносить чимало користі організму людини. Але що корисніше: повна відмова від продуктів тваринного походження чи збалансований раціон, багатий овочами і фруктами?

Близько 10 років тому Ніл Поттс, тепер співзасновник веганського кафе Vurger Co, почав відчувати болі в шлунку. Він багато працював і жив у постійному стресі.

овочі

Згодом чоловік вирішив кардинально змінити район харчування та відмовився від продуктів тваринного походження, у тому числі й мед

"Крім того, що в мене припинив боліти живіт, я відчув неймовірні зміни в організмі", - розповідає він про перші кілька місяців веганства.

Популярні новини зараз

ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить

Ви подивитесь на лічильники і не повірите очам: як прибрати кілька кубів до кінця місяця без порушень

Таких цін не бачили давно: скільки доведеться заплатити за курячі та перепелині яйця

На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю

Показати ще

"Я ніколи не почувався здоровішим і більш енергійним, ніж тепер. Моя шкіра виглядала чудово, і я не міг пояснити все це нічим іншим. Знаєте, я не з тих, хто вірить у дивовижні зцілення".

шашлик

Втім, дієта не тільки покращує наше самопочуття, але й впливає на ті речі, які ми не відчуваємо одразу.

Дієтологи підтверджують, що для здоровя кишківника найкраще підходить саме веганська дієта.

Веганська дієта має нижчий вміст білків, кальцію, насичених жирів і солі. Вегани вживають більше клітковини, яка міститься в бобових, овочах, горіхах, насінні, фруктах та крупа.

Веганство, вегетаріанство чи просто здорове харчування?

На противагу словам вегана з досвідом, інші вчені також проаналізували стан кишківника тривалих веганів і не помітила відмінностей між ними і людьми, які дотримувалися звичайного раціону.

В експерименті взяли участь 100 здорових людей, третина з яких були вегетаріанцями, третина веганами та ще третина їла, що хотіла.

лабораторія

Дослідники виявили, що учасники усіх трьох груп практично не мали відмінностей у кількості або розмаїтті кишкових бактерій.

Спеціалісти зазначають, що веганство - це не обовязково здоров'я. Таке обмеження в раціоні харчування також має свої негативні наслідки.

"Що різноманітніше харчування, то краще. Так організм отримує різні види клітковини. Ви можете не бути веганом, але споживати багато овочів і уникати нездорової їжі, як-от перероблені продукти, насамперед тваринного походження", - додають вчені.

Нагадаємо, за рік українці почали витрачати на приготуванні пісного борщу 70% більше.

Як повідомляв портал Знай.ua, на скільки стали доступнішими соціальні продукти в Україні.

Також "Знай.ua" писав, що як правильно зберігати різні продукти в морозильнику.