Багато хто з нас не проти мати білосніжну так звану "голлівудську посмішку".

Зокрема, дослідження показують, що понад половина людей у світі незадоволені кольором своїх зубів, пише Conversation.

Здавалося б, ненаситне бажання відбілювати зуби — це добра новина для виробників засобів відбілювання зубів, судячи з величезного асортименту пропонованих безрецептурних комплектів.

Зуби

Вони, безумовно, дешевше, ніж відвідування стоматолога. Принаймні, в короткостроковій перспективі. Однак у довгостроковій перспективі відбілювачі можуть призвести до пошкодження поверхні зубів.

Популярні новини зараз

ТЦК збирає досьє на кожного: які дані вашої біографії знатимуть обов’язково

Не знайдуть цього в машині – отримаєте штраф: що можуть перевірити копи

Таких цін не бачили давно: скільки доведеться заплатити за курячі та перепелині яйця

Друг президента Зеленського Жека Кошовий зізнався, як "виживає" на 2 тисячі баксів у місяць

Показати ще

А що ж впливає на колір нашої зубної емалі? В першу чергу, генетика і дієта. Наприклад, куріння, кава, чай і навіть деякі спеції (карі) можуть впливати на білизну зубів. Кращий спосіб поліпшити колір емалі, це зменшити споживання або зовсім відмовитися від цих продуктів.

На сьогоднішній день, згідно з директивою Ради ЄС 2011/84/EU, перекис водню вважається найбільш ефективним і безпечним способом (хоча і існують альтернативи) відбілювання зубів.

Але в неправильних руках і в неправильній концентрації ці агресивні хімікати можуть негативо позначитися на тканинах у роті.

Після ретельного аналізу безпеки та ефективності перекису водню, проведеного експертною науковою групою, ЄС обмежив кількість продається без рецепта препарату 0,1% і до 6 %.

Зуби

Альтернативні препарати з відбілювання зубів можна дістати в будь-який аптеки. Але є дві основні проблеми. По-перше, немає ніяких гарантій, що вони спрацюють. І, по-друге, сумнівні препарати можуть пошкодити зуби.

У ході дослідження була розглянута безпека п'яти загальнодоступних безрецептурних товарів. Три використовували хлорит натрію в якості активного інгредієнта, який розщеплюється до діоксиду хлору в кислотному середовищі порожнини рота. Відбілюючий ефект хлориту натрію вивчений не повністю.

Чотири продукти містили лимонну кислоту, яка пом'якшує і розчиняє емаль. Це може призвести до значного ефекту, але з часом емаль сходить. Після чого, її неможливо буде замінити. Серйозним побічним ефектом є пожовтіння зубів.

Також відомо, що відбілюючі засоби можуть підвищити чутливість і викликати роздратування ясен і зубів.

Пошкоджений зуб

Враховуючи, що у всіх є тільки один набір зубів, можна зробити прості кроки, для захисту здоров'я порожнини рота, які також допоможуть вам відбілювати зуби.

Не запускайте карієс, зменшіть вміст цукру в зубах і чистіть зуби фтористої пастою двічі в день.

Крім того, ви завжди можете запитати поради у свого стоматолога, якщо турбуєтеся про зовнішний вигляд своїх зубів.

Дивіться також: Кінодокументи. Історія стоматології.

Нагадаємо, група експертів створила нову пломбу з того ж матеріалу, що і бампери автомобілів.

Як повідомляв портал "Знай.uа", регулярне чищення зубів і використання зубної нитки зменшує ймовірність розвитку гіпертонії.

Також "Знай.uа" писав, яким органам шкодять криві зуби.