Популярна антибактеріальна речовина може посилити стійкість деяких мікробів до антибіотиків.

Триклозан — це антибактеріальне з'єднання, яке міститься в повсякденній побутовій техніці та засобах особистої гігієни: зубна паста, мило, рідина для миття посуду, дезодоранти, кухонні і постільні речі, іграшки, одяг та сміттєві пакети, пише Medical News Today.

Виробники додають хімічну речовину в ці продукти, тому що вважають, що воно вбиває бактерії, які можуть призвести до погіршення самопочуття людей. Однак нові дослідження показують, що триклозан може надавати зворотний ефект.

Причини стійкості до антибіотиків

Дослідники з Вашингтонського університету в Сент-Луїсі провели експерименти in vitro і in vivo і виявилося, що триклозан робить бактерії сильніше і більш стійкими до дії антибіотиків.

Популярні новини зараз

Водоканали почали відключати неплатників: який борг вважається "критичним"

Пенсіонери отримають значну доплату до пенсії: кому і скільки добавлять найближчим часом

Таких цін не бачили давно: скільки доведеться заплатити за курячі та перепелині яйця

Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс

Показати ще

Зокрема, речовина підвищив стійкість кишкової палички та золотистого стафілокока до бактерицидних антибіотиків до 10 000 разів in vitro.

Також триклозан значно збільшив кількість бактеріальних клітин.

В рамках дослідження учені додали триклозан у питну воду гризунів, щоб відтворити рівні, які вони очікують знайти в людях.

За їх оцінками, приблизно у 75 % людей в США триклозан міститься в сечі і лише 10 % з них мають рівні, які є достатньо високими, щоб зупинити ріст кишкової палички.

Протидія стійкості до антибіотиків

"Наші дані свідчать про несподівани наслідки і, безумовно,високих концентрацій протимікробних препаратів у споживчих товари, підтверджуючи нагальну необхідність переоцінки витрат і вигод, пов'язаних з профілактичним використанням триклозану" — заявила авторка дослідження Петра Левін.

Нагадаємо, в ірландських грунтах знайшли невідомий штам бактерій, який ефективний проти чотирьох з шести головних супербактерій, стійких до антибіотиків.

Як повідомляв портал "Знай.uа", вчені створили нову єдину вакцину від сибірської виразки і легеневої чуми.

Також "Знай.uа" писав, що команда з Медичної школи Західного резервного університету Кейза відкрила новий спосіб лікування сепсису.