Дослідники з Університету Граца (Австралія) вивчили групу флавоноїдів - молекул, що грають важливу роль в метаболізмі рослин. В результаті чого вдалося з'ясувати, що один з них має омолоджуючу дію. Передає Хвиля.
Досліди підтвердили ефект для черв'яків, комах і гризунів.
З'єднання, відкрите біологами з Австрії, знайдено у листі японської рослини ашитаба, вона ж дудний кейський (Angelica keiskei koidzumi). Ашитаба належить до сімейства моркви, і її використовують у традиційній медицині. Однак її благотворний вплив на живі організми досі не було науково доведено.
Відомо, що більшість препаратів проти старіння впливають на процес аутофагії, завдяки якому пошкоджені компоненти клітин поглинаються, поступаючись місцем молодим і здоровим. Порушення в аутофагії призводять до дегенеративним захворюванням.
"Бусифікацію" обіцяють викорінити: ТЦК застосують новий підхід до мобілізації
Масштабне березневе підвищення пенсій: 2300 отримають не всі
Багатогодинні черги до ТЦК відміняються: у "Резерв+" запрацювала довгоочікувана функція
Мобілізацію урівняли для всіх: українцям оголосили вердикт щодо економічного бронювання
Навіть невеликі дози екстракту ашитаби збільшили середню тривалість життя черв'яків-нематодозів і плодових мушок-дрозофіл на 20%.
Фахівці випробували молекули диметаксихалькона (DMC) на дріжджах, хробаків і дрозофілах і підтвердили її потенціал для поліпшення автофагии. Потім вони звернулися до штучних клітин людини і мишей.
З'ясувалося, що DMC захищає клітини серця після тривалої ішемії міокарда — зниження припливу крові до серця — яка веде до відмирання тканин. Захисний ефект пов'язаний із стимуляцією аутофагії і систематичного зміни метаболізму.
Але не поспішайте шукати ашитабу в магазинах і щодня вживати,поки що, це всього лише багатообіцяюче попереднє дослідження.
Хоч науковці бачать в молекулі DMC великий потенціал, але наполягають на необхідності безлічі додаткових досліджень.
У тому ж напрямку рухаються і американські вчені, які виявили в овочах і фруктах речовину фізетин, яка також відноситься до групи флавоноїдів. Введення цієї речовини продовжило життя піддослідним мишам.
До речі, японці вже не одне покоління вживають ашитабу. Результат на лице – нація нестаріючих довгожителів. Вживається переважно у вигляді трав'яного відвару або чаю.
Як повідомляв портал "Знай.uа", дівчина відкрила секрет вічної молодості. Але її рецепт не кожному прийдеться до смаку.