Вчені вже кілька років намагаються з'ясувати, як кишковий мікробіом впливає на діяльність мозку. Завдяки новому дослідженню фахівці виявили, що низька кількість двох видів бактерій може бути пов'язана з депресією.

Примітно, що чисельність бактерій Caprococcus і Dialister залишається низькою навіть після курсу антидепресантів. Про це повідомляє Neuroscience News.

Вперше популяційне дослідження щодо зв'язку між кишковою мікрофлорою і психічним здоров'ям провели дослідники з Бельгії. Джерон Раес і його команда порівняли фекальну мікрофлору і встановлення діагнозу "депресія" 1054 учасників Фламандського проекту з вивчення кишкової мікрофлори.

Як виявилося, у людей, у яких ці бактерії були в достатній кількості, відзначали високий рівень задоволення життям. А ті, хто мав меншу кількість, були в депресії.

Популярні новини зараз

Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв

"Війна на території росії": відомий астролог назвав час, коли Україна відчує мир

Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було

Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"

Показати ще

При цьому не можна стверджувати, що дослідження, яке було опубліковане в Nature Microbiology доводить, що саме низька чисельність цих бактерій є причиною депресії у безлічі людей. Є версія, що саме депресивний стан знижує їх кількість в організмі.

Проте потім вчені виявили, що кишкові бактерії продукують нейротрансмітери, які вкрай важливі для психічного благополуччя.

"Ми проаналізували ДНК кишкових бактерій, щоб зрозуміти, чи взагалі вони можуть "спілкуватися" з нервовою системою. Виявилося, що багато видів виробляють нейротрансмітери, або будівельний матеріал для таких гормонів як дофамін або серотонін. Наприклад, мікроорганізми, виділяють DOPAC - матеріал дофаміну - можуть позитивно впливати на ментальну якість життя ", - розповів Джерон Раес.

Також вчений додав, що бактерії, які живуть за межами організму людини, наприклад, у грунті, не здатні виробляти нейротрансмітери.

Нагадаємо, вчені з'ясували, чому антидепресанти не допомагають одній третині людей, які страждають від важких форм депресії.

Як повідомляв портал Знай.uа, дослідження показало, що майндфулнес-медитація полегшує симптоми хронічного болю та покращує показники благополуччя у пацієнтів.

Також портал Знай.uа писав, що вчені проаналізували дані декількох біобанків і виявили, що близько 4 % самогубств пов'язані з певними генами.