Експериментальна терапія ефективно сповільнила поширення потрійно-негативного раку молочної залози в експериментах на мишах.

Медики задіяли препарат Tinagl1, блокуючий два основних шляхи, по яких злоякісні клітини можуть зростати і мігрувати з первинної пухлини для поширення на інші органи в організмі, повідомляє журнал Cancer Cell.

Потрійно-негативний рак молочної залози вважається вкрай агресивною формою, яка зустрічається у 12-17 % всіх випадків онкології молочної залози. Свою назву він отримав з-за відсутності трьох відомих біологічних мішеней: рецептору естрогену, рецептору прогестерону і рецептору епідермального фактора росту, які використовуються для виявлення і знищення ракових клітин.

Пацієнтки з потрійно-негативним раком молочної залози часто страждають від рецидивів і мають менші шанси на лікування поряд.

Популярні новини зараз

Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня

"Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток

Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно

ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення

Показати ще

Tinagl1 бореться з раком, припиняючи дію пухлинного білка рецептора епідермального фактора росту (EGFR). Мутації в цьому гені викликають сплеск сигнальної активності EGFR, посилають сигнали клітинам і підживлюють зростання пухлини і метастази в нові області тіла.

Білок також впливає на молекули, які беруть участь у регулюванні клітинної міграції в нові місця, адгезії до інших клітин і перетворення в пухлини.

У рамках експерименту дослідники вивчили понад 800 зразків пухлин молочної залози, відібраних у пацієнтів.

Вони виявили, що зразки пухлин з більш низькою експресією гена Tinagl1, швидше за все, були отримані від пацієнтів з пізньою стадією пухлини. Пухлини з більш високим рівнем гена були більш тісно пов'язані з хорошими результатами у пацієнтів.

Різниця була найбільш помітною серед підгрупи онкологічних захворювань потрійно-негативної молочної залози.

Таким чином дослідники виявили, що висока експресія Tinagl1 в ракових клітинах миші призводить до уповільнення росту пухлин, які з меншою ймовірністю метастазируются в легені.

Нагадаємо, британські вчені виявили білок, який провокує зростання агресивних видів раку молочної залози.

Як повідомляв портал "Знай.uа" онкологи пропонують лікувати рак молочної залози з допомогою низьких температур.

Також "Знай.uа" писав, що клас препаратів, які використовуються для лікування деяких видів пухлин молочної залози, виявився ефективним проти раку легенів.