Дослідники з Університету Вашингтона модифікували кімнатний плющ для ефективного очищення повітря в будинку.

Мова йде про епіпремнум золотистий або диявольський плющ. Вчені змінили кілька генів, завдяки чому кімнатна рослина може фільтрувати молекули хлороформу та бензолу, які провокують онкологічні захворювання, повідомляє Daily Mail.

Зокрема, генетики змінили експресію білка під назвою цитохром P450 2E1, який також зустрічається в печінці людини. Корекція генів дозволила підвищити ефективність очищення повітря від токсичних речовин.

Для перевірки модифікації плюща вчені помістили рослини в камеру з брудним повітрям. Через кілька днів концетрація шкідливих речовин значно скоротилася.

Популярні новини зараз

Друг президента Зеленського Жека Кошовий зізнався, як "виживає" на 2 тисячі баксів у місяць

Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс

У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати

Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами

Показати ще

Потім дослідники перевірили здатність модифікованих рослин видаляти забруднюючі речовини з повітря порівняно із звичайним плющем.

Обидва типи рослин помістили в скляні камери, а потім додавали в кожну з них бензол або хлороформний газ.

Протягом 11 днів група відстежувала, як змінювалася концентрація забруднювачів. Рівень токсинів в камері із звичайним плющем не змінилася через кілька днів.

Модифіковані рослини навпаки через три дні зменшили кількість шкідливих речовин на 80 %, а ще через три дні камера була повністю очищена від хлороформу.

Концентрація бензолу також помітно знизилася, але повільніше. До восьмого дня кількість токсичних речовин зменшилася 82 %.

Тепер команда має намір внести додаткові зміни в гени рослини, щоб вони могли розщеплювати ще одну небезпечну молекулу, яка міститься в домашньому повітрі — формальдегід.

Слід зазначити, що молекули хлороформу у невеликій кількості присутні у хлорованій воді, а бензол, який є компонентом бензину, може накопичуватися в квартирах і будинках.

Нагадаємо все про користь кімнатних рослин.

Також "Знай.uа" писав, що питна вода з добавками розмарину покращує пам'ять і когнітивні здібності.