Буллінг призводить до структурних змін в мозку постраждалих.

До такого висновку прийшла команда вчених з Королівського коледжу Лондона після того, як виявила можливий механізм, який показує, як знущання можуть вплинути на структуру мозку підлітка, повідомляє Medical Xpress.

Дослідники проаналізували дані, опитування та результати сканування мозку 682 добровольців з Англії, Ірландії, Франції та Німеччини, які взяли участь в довгостроковому проекті IMAGEN, в рамках якого проводилася оцінка розвитку мозку та психічного здоров'я підлітків.

Учасники дослідження у віці 14, 16 і 19 років також повинні були заповнити анкети про те, чи піддавалися вони знущанням і в якій мірі.

Популярні новини зараз

Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти

Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись

Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар"

Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"

Показати ще

Результати дослідження показали фізичні структурні відмінності в мозку підлітків, які регулярно піддаються віктимізації. За словами медиків, такі зміни можуть привеси до психічних захворювань.

З усіх опитаних буллингу піддавалися 36 682 підлітків. Дані цих учасників були зіставлені з даними інших підлітків, які зазнали менше хронічного/важкого знущанню.

Зміни в обсязі мозку, рівні депресії, тривоги і гіперактивності, які можуть виникати в підлітковому віці, також враховувалися

Наступні висновки підтверджують, що знущання призводить до зменшення обсягу ділянки мозку — путамени. Було встановлено, що ці зміни частково пояснюють взаємозв'язок між високою віктимізацією з боку однолітків і більш високим рівнем загальної тривоги у віці 19 років.

За словами дослідників, близько 30 % молодих людей так чи інакше можуть піддаватися булінгу з боку однолітків, причому деяким доводиться проходити лікування. Слід відзначити, що підлітковий період — період активного розвитку мозку.

Психологи рекомендують докласти всіляких зусиль, щоб обмежити знущання до того, як вони стануть серйозною проблемою, яка може призвести до змін в мозку підлітків і розвитку психічних розладів.

Нагадаємо, топ-7 ознак, що ваша дитина — задирака.

Як повідомляв портал "Знай.uа", агресивна поведінка дітей може бути пов'язано з короткими списами певних мозкових хвиль.

Також "Знай.uа" писав, що американські медики встановили витоки виникнення синдрому Туретта.