Команда американських хірургів успішно провела операцію з пересадки обличчя у 26-річного чоловіка, який втратив щелепи в результаті вогнепального поранення.

Медики використовували шкіру з обличчя донора, а також частково замінили кісткову структуру у потерпілого, повідомляє Medical News Today.

У трансплантації взяли участь понад 100 медичних фахівців з Нью-Йоркського університету.

Пацієнта звуть Кемерон Андервуд (Самегоп Underwood). Чоловік втратив більшу частину нижньої щелепи, зубів, носа в результаті пострілу з власної необережності. Постраждалий також пошкодив верхню щелепу і неб.

Популярні новини зараз

ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо

ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить

Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло

Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами

Показати ще

Доктор Едуардо Родрігес (Eduardo D. Rodriguez) і його команда провели операцію з пересадки 5 січня 2018 року. Процедура тривала 25 годин і закінчилася наступним вранці.

Для пересадки обличчя хірурги використовували кілька передових технологій: 3D-комп'ютерне планування, надруковані на 3D-принтері щелепи, інтраопераційну навігацію та ультразвукове сканування.

Також лікарі задіяли середню і нижню частини обличчя та черепа донора для завершення трансплантації. За словами хірургів, вони замінили і реконструювали верхню і нижню щелепи пацієнта, 32 зуба, десна, дно ротової порожнини, нижні повіки, щоки, ніс і частину носового проходу.

Крім того, команда медиків використовували інноваційний підхід, щоб зберегти особистість подарованого особи:.

Після трансплантації, коли особа Андервуда прижилося, і запалення зменшилась, команда провела кілька невеликих наступних операцій для поліпшення естетичних показників.

Лікарі відзначають, що це перша така трансплантація, яка тривало 11 годин менше належних 36 годин.

Команда хірургів також зменшила післяопераційний термін перебування в лікарні — 37 днів замість 62 діб.

Нагадаємо, раніше британські вчені вперше виростили міні-плаценту, яка допоможе знизити ймовірність виникнення труднощів при пологах.

Як повідомляв портал "Знай.uа" харчування продуктами з високим вмістом жирів може негативно позначитися на здоров'ї трьох наступних поколінь.

Також "Знай.uа" писав, що онкологи пропонують лікувати рак молочної залози за допомогою низьких температур.