Дослідники з Центру раку принцеси Маргарет об'єднали кілька методів для створення універсального тесту, який дозволить виявити рак по аналізах крові.

Зокрема медики поєднали "рідку біопсію", епігенетичні фактори і машинне навчання для виявлення і класифікації онкології, повідомляє Medical Xpress.

Медики сподіваються не тільки створити експрес-тест на рак, але обіцяють розробити інструмент для діагностики, що дозволить ефективно лікувати захворювання, виявляти їх на ранніх стадіях.

Замість мутацій медики вирішили використовувати епігенетичні фактори (зміни в генах, не пов'язані з послідовністю ДНК) в якості біомаркерів онкологічних захворювань.

Популярні новини зараз

Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс

У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати

"Газмережі" просять встигнути до 20 травня: що потрібно зробити всім побутовим споживачам

Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами

Показати ще

Команда змогла ідентифікувати тисячі модифікацій, унікальних для кожного типу раку. Потім вони застосували машинне навчання для створення класифікаторів, здатних ідентифікувати наявність ДНК раку, у зразках крові та визначити тип раку.

Вчені виявили походження і типи онкології, порівнявши 300 зразків пухлин пацієнтів з семи вогнищами захворювання (легені, підшлункова залоза, пряма кишка, молочні залози, кров, сечовий міхур і нирки) і зразки здорових донорів на основі аналізу безклітинній ДНК, що циркулює в крові плазми.

У кожному зразку "плаваюча" ДНК відповідала пухлинної ДНК. Команда розширила дослідження, проаналізувала і успішно зіставляла більше 700 зразків тканин і крові широкого різновиду онкологічних захворювань.

Наступні кроки включають аналіз даних великих досліджень в області охорони здоров'я, які вже проводяться в кількох країнах, де зразки крові були зібрані за кілька місяців до початку діагностики раку. Потім підхід повинен бути в кінцевому рахунку підтверджений у проспективних дослідженнях для скринінгу раку.

Нагадаємо, дослідники по всьому світу невпинно працюють над пошуком нових методів лікування раку.

Як повідомляв портал "Знай.uа" забруднення повітря призводить до відкладання шкідливих часток у плаценті вагітних жінок.

Також "Знай.uа" писав, що британські дієтологи поставили під сумнів корисність йогуртів.