Організм людини спалює на 10 % більше калорiй у другій половині дня або на початку вечора.

Причому, мова йде про калорії, які спалюються без будь-якої активної фізичної діяльності, повідомляє LiveScience.

Отримані дані дозволяють пояснити, чому працівники нічної зміни і інші люди, які не дотримуються звичайного графіка, піддаються більшому ризику ожиріння. Нічна діяльність зазвичай не збігаються з внутрішніми годинами, які повідомляють тілу, коли треба спати і їсти.

В рамках нового дослідження вчені хотіли вивчити, як внутрішній годинник організму, впливають на метаболізм, незалежно від рівня активності людей, їх сну або звичок в їжі.

Популярні новини зараз

Добровільний візит до ТЦК не врятує від штрафу: за що покарають деяких чоловіків

Абоненти не встигають за темпами "Київстару": тільки поповнили рахунок, а тариф уже подорожчав

Не лише електроенергія вдарить по гаманцю: яка комунальна послуга подорожчає з 1 червня

Таких цін не бачили давно: скільки доведеться заплатити за курячі та перепелині яйця

Показати ще

В експерименті взяли участь 7 добровольців. Вони провели близько місяця в лабораторії, не знаючи, який час доби зовні. В приміщенні відсутні вікна або годинник, а учасники не мали доступу до інтернету та телефону.

Медики встановили спеціальні графіки кожному з випробовуваних: на сон, їжу і заняття. Кожну ніч добровольці лягали спати на 4 години пізніше, ніж за ніч до цього.

Дослідження показало, що витрати на енергію для відпочинку людей або кількість калорій, які вони спалювали, були найнижчими в пізню біологічну ніч, коли температура тіла падала нижче всього. Витрата енергії була найвищою приблизно через 12 годин.

З'ясувалося, що люди спалюють близько 130 калорій на порожньому місці у другій половині дня або ввечері.

Вчені заявили, що в майбутніх дослідженнях мають намір з'ясувати, чи сприяють ці періодичні зміни швидкості метаболізму збільшенню ваги серед людей, які не дотримуються регулярного графіку.

Дослідники також планують вивчити, як апетит і реакція людей на продукти харчування залежать від часу доби. Аналогічне стосується і сну.

Нагадаємо, звичайні підлогові ваги можуть позбавити вас від зайвих кілограмів.

Як повідомляв портал "Знай.uа" харчування продуктами з високим вмістом жирів може негативно позначитися на здоров'ї трьох наступних поколінь.

Також "Знай.uа" писав, що американські медики встановили, що голод надає омолоджуючий ефект.