Команда дослідників з Університету Тафтса розробила модель тканинної культури центральної нервової системи людини.

Створена на 3-D принтері з використанням стовбурових клітин модель дозволить досліджувати хвороби Альцгеймера і Паркінсона, а також інші захворювання, повідомляється в журналі Американського хімічного товариства.

Крім цього, вирощена нервова система дозволяє вирішити проблему попередніх моделей. Звичайно для створення таких структур використовуються стовбурові клітини пацієнтів, які активуються молекулярними командами і перетворюються в будь-який тип клітин, включаючи нейрони.

"Ми створили необхідні умови для того, щоб стовбурові клітини могли перетворюватися в різні підтипи нейронів, а також в астроцити, які нормалізують зростання нервової системи", — професор Девід Л. Каплан (David L. Kaplan), один з авторів дослідження.

Популярні новини зараз

Сім'ї отримають по 5000 гривень: хто у списку

Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було

Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар"

Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"

Показати ще

За словами експерта, комбінація протеїнів з шовку і колагену формує необхідну середовище для виробництва кліток з генетичною інформацією і електричною сигналізацією, які зустрічаються у нейронів.

Тривимірна матриця нервової системи демонструє все багатство клітин, що містяться в нейронної тканини, з відповідною морфологією та експресією рецепторів і нейротрансмітерів.

Пориста структура тривимірних тканин, описана в цьому дослідженні, забезпечує достатню оксигенацію — доступ до поживчих речовин і вимірювання властивостей клітин.

"Модель пропонує нам надійну платформу для вивчення різних захворювань мозку і можливість спостерігати, що відбувається з клітинами в довгостроковій перспективі", — заявив інший автор дослідження Вільям Кантлі (William Cantley).

Нагадаємо, тест на мислення допоможе передбачити показники здоров'я у "сердечників" на три роки вперед.

Як повідомляв портал "Знай.uа", британські дослідники успішно протестували пристрій штучної підшлункової залози.

Також "Знай.uа" писав, що британські вчені винайшли високотехнологічне кільце, яке дозволить попередити хропіння і апное уві сні, що збільшують ризик виникнення серцевих нападів і інсультів.