Забруднення повітря увійшло в список факторів, що провокують розвиток раку ротової порожнини.

Канцерогенність шкідливих викидів встановила команда вчених з Міністерства науки і технологій Тайваню, повідомляє "Журнал дослідної медицини".

Зокрема, команда вивчила вплив тонкодисперсних частинок — PM 2.5. Так називають елементи рідкої або твердої речовини, розмір якої становить 2,5 мікрометра і менше.

Попередні дослідження показали, що ці частки мають негативний вплив на серцево-судинну і дихальну функцію організму. Цього разу медики хотіли встановити, чи підвищена концентрація PM 2.5 збільшити ймовірність розвитку онкологічних захворювань

Популярні новини зараз

Українців зобов'яжуть сплатити податки за квартири минулих десятиліть

Гороскоп на тиждень 6-12 травня для всіх знаків Зодіаку: труднощі Близнюків, союзники Скорпіона та успіхи Риб

"Продам місце в черзі": чоловіки штурмують ТЦК, воєнкоми не справляються

Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф

Показати ще

Медики проаналізували дані 482 659 чоловіків у віці 40 років і старше період 2012-2013 рр. Потім вчені зібрали дані з 66 станцій моніторингу якості повітря на Тайвані. Звернувшись до медичних записів учасників, вчені змогли оцінити вплив кожного людини на PM 2.5.

По закінченню року рак ротової порожнини розвинувся у 1617 чоловіків. Слід зазначити, що учасники експерименту мали звичку жувати бетель, який теж провокує виникнення онкологічних захворювань.

Вчені порівняли рівні PM 2.5 нижче 26,74 мікрограмів на кубічний метр (мкг / м3) з показниками вище 40,37 мкг / м3. Вони виявили, що більш високі рівні PM 2,5 збільшують на 43 % ймовірність виникнення раку ротової порожнини.

Автори наукової роботи сподіваються встановити яким чином тверді частинки провокують онкологічні захворювання. Теоретично, можливо, справа в поліциклічних ароматичних вуглеводнях і важких металах. Ці частинки настільки крихітні, що організм без праці поглинає їх.

Серед інших факторів розвитку раку ротової порожнини вказані тютюн, алкоголь, папіломавірус людини і жувальний бетель, що являє собою суміш натуральних інгредієнтів, популярних в деяких частинах Південно-Східної Азії.

Нагадаємо, альтернативне лікування онкологічних захворювань може знизити ефективність медичних препаратів проти саркоми.

Як повідомляв портал "Знай.uа", дослідники з Монреальського університету довели, що нічна робота збільшує ризик виникнення раку грудей у жінок.

Також "Знай.uа" писав, що протиракова вакцина показала високу ефективність у боротьбі з HER2-позитивними видами раку, включаючи злоякісну пухлину молочної залози.