Медики розробили нові методи для прискореного виявлення бактерії Borrelia, які призводять до розвитку хвороби Лайма.

Про своє відкриття команда вчених із різних університетів розповіла в журналі "Клінічні інфекційні захворювання".

Інноваційний метод діагностики дозволить виявляти небезпечну бактерію (зокрема, її ДНК) на три тижні раніше нинішнього способу. Також ця технологія виявляє вже активну інфекцію, що дозволяє швидше почати курс лікування і запобігти довгострокові проблеми зі здоров'ям.

"Нові тести, які виявляють ДНК Borrelia більш точні і не чутливі до тим же хибнопозитивних результатів та невизначеностей, пов'язаних з поточними схваленими тестами", — заявив провідний автор дослідження Стівен Шутцер (Steven Schutzer) в Медичній школі Рутгерса в Нью-Джерсі.

Популярні новини зараз

Встановлення інвалідності буде проходити по новому: які документи готувати для МСЕК

Українців почнуть жорстоко перевіряти: кому варто приготуватися

Відмова від повістки – не порушення? Суд розповів, хто буде правий

Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись

Показати ще

Найчастіше бореліоз передається від укусу кліщів в теплу пору року. Інкубаційний період триває від однієї до трьох тижнів. Хвороба Лайма характеризується появою червоних плям на шкірі або мігруючої еритеми, почуттям втоми, запамороченням, підвищенням температури, болем у м'язах і суглобах.

Якщо хворобу не лікувати на ранніх стадіях вона переходить у хронічний стан, що надають серйозну навантаження на організм і може навіть призвести до інвалідності.

Зазвичай кліщі активізуються у період з травня по вересень. Ці паразити переносять багато інфекцій і вірусів. Найнебезпечніша з них — кліщовий бореліоз (хвороба Лайма). Тому обов'язково під час і після відпочинку на природі потрібно оглядати своє тіло. Одягайте довгі штани і уникайте чагарників — кліщі нападають на рівні стегон, колін і гомілок.

Нагадаємо, міжнародна група хіміків працює над створенням експериментального ліки, яка прискорить курс лікування туберкульозу.

Як повідомляв портал "Знай.uа", завдяки електричному імплантату, який стимулює нерви на спинний хорде, 29-річний чоловік з параплегією зміг знову пересуватися.

Також "Знай.uа" писав, що вживання харчових волокон дозволяє зменшити ймовірність розвитку запальних процесів в організмі.